Campanie internaţională pentru prevenția accidentelor rutiere cu victime - Educaţia rutieră salvează vieţi
Crash Course - Tores Pont este prima campanie organizată în parteneriat cu Căpitănia Principală a judeţului Hajdu-Bihar şi Asociaţia ARPER, pe teritoriul României, pentru prevenția accidentelor rutiere cu victime. Campania a fost lansată săptămâna trecută în Oradea şi urmează să se desfăşoare în şcoli pe parcursul anului şcolar 2015-2016.
Lansarea campaniei a avut loc vineri, la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea, printr-o activitate comună româno-maghiară, prilej cu care s-a prezentat proiectul de anvergură internaţională intitulată Crash Course. Proiectul a fost implementat pentru prima dată în Marea Britanie, în anul 2004, an în care 464 de persoane şi-au pierdut viaţa pe şoselele oraşului Staffordshire, din care 40% din victime au fost tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 25 ani, cu scopul de a schimba atitudinea şi comportamentul participanţilor la trafic. În cadrul acestui proiect, intitulat Crash Course, elevii de liceu au avut ocazia să participe la o prezentare susţinută de către reprezentanţii poliţiei din Ungaria.
Prezentarea a constat în materiale audio-vizuale cu cazuri reale petrecute în Ungaria, a urmat expunerea unui judecător, reprezentant al Tribunalului Debrecen, prezentând consecinţele juridice ale accidentelor rutiere. Auditoriul prezentării a fost format dintr-un număr de 130 de elevi de liceu, atât de la secţia maghiară, cât şi de la secţia română, prezentarea realizându-se bilingv, în prezenţa unui traducător. Ungaria a fost reprezentantă de lt. col. al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hajdú - Bihar - Serviciul Rutier, reprezentanţi ai Tribunalului din Debrecen, respectiv un reprezentant al Serviciului de Ambulanţă Hajdu-Bihar. Din partea Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor au fost prezenţi comisarul şef Dorin Sava, comisarul şef Claudiu Ciuclea şi subinspectorul Bogdan Mîrze, Vanda Jari, din partea asociaţiei ARPER, dar şi reprezentanţi ai Prefecturii Bihor şi ai Inspectoratului Şcolar. Potrivit acestora, campania lansată săptămâna trecută va continua în şcolile din judeţ, începând din toamna acestui an, grupul ţintă fiind elevii cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, scopul proiectului fiind prevenirea victimizării tinerilor prin accidente rutiere prin formarea abilităţilor, competenţelor şi comportamentului rutier responsabil, atât în calitate de pietoni, cât şi de conducători de vehicule cu două roţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.