În perioada octombrie - decembrie 2015, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de polițiștii de proximitate din cadrul IPJ Bihor au derulat o serie de activităţi preventive în instituţii şcolare pentru a preveni delincvența juvenilă și victimizarea minorilor. Peste 1.500 de elevi au fost implicaţi în astfel de campanii. 

Poliţiştii au organizat întâlniri cu grupuri de elevi din ciclul primar, gimnazial, liceal, cu preșcolari și părinți, pe teme de interes precum siguranţa pe Internet, cu accent pe avantajele acestuia, pericolele şi riscurile mediului virtual. Violenţa şcolară a fost o altă temă abordată de poliţiştii de prevenire bihoreni în întâlnirile cu elevii, fiind prezentate consecinţele acestui fenomen, dar şi modalităţile în care elevii se pot implica în activităţi de informare/prevenire, pentru consolidarea siguranţei şcolare şi extraşcolare. Au fost făcute recomandări preventive cu privire la siguranţa bunurilor personale, prin  prezentarea unor cazuri de victimizare, fiind dezbătuţi, totodată, factorii favorizanţi şi măsurile de prevenire pe mai multe categorii de furturi: din buzunare, din clasă, din locuinţe, din autoturisme, furturile de telefoane mobile etc. Educația rutieră a fost o altă temă intens dezbătută de polițiștii cu copiii, aceștia fiind angrenaţi de poliţiştii bihoreni într-un joc prin care și-au demonstrat cunoştinţele în materie de educaţie rutieră.

Pe parcursul desfăşurării activităţilor au fost proiectate filme cu mesaje educativ-preventive, pentru a conştientiza copiii şi a contribui la dezvoltarea unui comportament preventiv. De asemenea, poliţiştii bihoreni au distribuit pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaj preventiv şi au organizat concursuri de desene, în scopul formării unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie. Astfel, polițiștii au desfășurat o serie de activități în cadrul campaniei "Prevenirea infracţiunilor în mediul on-line", derulată în parteniat cu CN "Emanoil Gojdu", în care au fost implicaţi peste 300 de elevi de liceu şi gimnaziu. Campania preventivă "Unde-i lege, nu-i tocmeală!", derulată în cadrul a 11 unităţi şcolare în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar şi Episcopia Ortodoxă a abordat consecințele juridice în cazul săvârșirii unor infracțiuni și răspunderea penală a minorilor. Elevi de la LT "Onisifor Ghibu", LT "Aurel Lazăr", CE "Partenie Cosma", de la CN "Iosif Vulcan" din Oradea, de la LT "Nicolae Jiga" din Tinca, CN "Octavian Goga" din Marghita au discutat cu poliţiştii despre prevederile din Codul Penal cu privire la fapte de natură infracţională, pentru ca aceştia să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile. Cel mai important mesaj desprins din aceste discuţii a fost cel referitor la fragilitatea graniţei dintre lege şi fărădelege, cât de uşor poate fi trecută aceasta într-un anumit context.

De asemenea polițiștii au subliniat rolul familiei în viaţa unui adolescent, a sfaturilor părinţilor care, din păcate, uneori sunt conştientizate prea târziu. În cadrul campaniei preventive "Siguranţă de nota 10", adresată elevilor de gimnaziu, derulată la LT Greco-Catolic "Iuliu Maniu", la Şcoala Gimnazială "Ioan Slavici", ŞG "Octavian Goga", ŞG "Dacia", ŞG "Oltea Doamna" şi la ŞG "Nicolae Bălcescu" din Oradea, au fost expuse diferite situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua, pentru a evita unele situaţii de victimizare. De asemenea, în cursul lunii noiembrie CN "Mihai Eminescu" poliţiştii în parteneriat cu Software Alliance, au desfășurat o activitate în scopul prevenirii și combaterii pirateriei software, fiind implicaţi peste 100 de elevi.