Conducerea ASCO şi-a prezentat raportul de activitate - 2015, un an plin de realizări
Arina Moș, directorul Administrației Social Comunitare Oradea (ASCO), a prezentat ieri, 28 ianuarie, într-o conferință de presă, raportul de activitate al instituției pe anul 2015, ocazie cu care a făcut o trecere în revistă a beneficiilor, serviciilor și programelor sociale pe care administrația orădeană le-a derulat anul trecut. În deschiderea conferinţei, Arina Moş a ţinut să mulţumească echipei de lucru cu care a colaborat în vederea realizării obiectivelor impuse.
Interes scăzut pentru ajutorul de încălzire
Potrivit directorului Administrației Social Comunitare Oradea, ajutorul pentru încălzire a scăzut semnificativ, comparativ cu anii 2013-2014, din motive obiective: majorarea pensiilor, indexarea salariilor, la care se adaugă faptul că beneficiarilor li se solicită foarte multe acte. "La ajutorul de lemne, de exemplu, suma minimă acordată este de 16 lei, pe lună...", a subliniat Arina Moș. Alte beneficii acordate de ASCO în anul 2015 au fost ajutoarele alimentare, prin programul POAD, ajutoare care în acest an se vor oferi la o nouă locație, pe strada Cazaban nr. 60, lângă Ștrandul Ioșia. Tot în cursului anului trecut, ASCO a început Campania "Singuri acasă - ai grijă de copiii tăi oriunde te afli", o campanie de informare publică al cărei scop a fost conştientizarea de către părinţi a riscurilor asumate prin plecarea lor la muncă în străinătate. În urma prezentării făcute de către directorul ASCO, la Bucureşti, în cadrul şedinţei Comitetului Coordonator al Corpului Profesional al Specialiştilor în Servicii Sociale, s-a decis, în unanimitate, promovarea acestei campanii la nivel naţional. Cea mai frumoasă activitate desfășurată în cadrul campaniei a fost spectacolul „Visul magic", al Trupei de teatru Asociația Culturală Trend'Art, care a participat voluntar la acest proiect.
580 de copii în creşele publice orădene
În ceea ce priveşte eficientizarea Centrului de Îngrijire şi Educaţie Timpurie - Creşe, una dintre investiţiile majore la nivelul acestuia a fost reabilitarea integrală şi dotarea la standarde europene a Creşei nr. 2 "Picioruşe Vesele", a cărei activitate a fost reluată în luna septembrie. Conform celor spuse de Arina Moş, în Oradea, orice solicitare a părinţilor care doresc să îşi înscrie copilul la creşă este soluţionată favorabil, în toate cele 13 creşe. Anul trecut, au fost înscrişi la creşele publice orădene 580 de copii, cu vârste cuprinse între 10 luni şi 4 ani. În altă ordine de idei, în luna octombrie a avut loc predarea apartamentelor către beneficiarii selectaţi pentru cele două Centre de cazare temporară, nr. 2 şi 3, situate pe str. Atelierelor nr. 13, în urma reabilitării şi modernizării lor. "Familiile care locuiesc în centrele de cazare temporară beneficiază de servicii sociale: consiliere individuală şi de grup, educaţie sanitară, sprijin în integrarea în muncă a chiriaşilor, sprijin în obţinerea unei locuinţe, ceea ce în mod cert le va ajuta să-şi întemeieze un viitor", a mai declarat Arina Moş. În cadrul Centrelor sociale cu destinaţie multifuncţională, Dignitas şi Candeo, au beneficiat de servicii de cazare şi de consiliere psiho-socială individuală 69 de persoane. Pe lângă cele menţionate mai sus, ASCO a derulat anul trecut şi alte programe: a organizat Ziua Persoanelor Vârstnice, ocazie cu care au fost serviţi cu o masă caldă aproximativ 100 de vârstnici, iar în cadrul acţiunii "Prânzul pe roţi pentru oamenii străzii", în perioada decembrie 2014 - martie 2015, au fost împărţite 800 de porţii de hrană caldă şi ceai persoanelor fără adăpost. Totodată, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, în luna februarie, ASCO a dăruit celor 53 de veterani de război diplome de recunoştinţă şi pachete cu fructe şi dulciuri. "Personal, am fost să le înmânez un pacheţel cu fructe. A fost pentru mine un moment de emoţie, să stau să ascult poveşti adevărate de istorie. Avem multe de învăţat de la aceşti oameni foarte bravi", a mai spus Arina Moş.
Pentru anul 2016, ASCO îşi propune, printre altele, creşterea calităţii serviciilor sociale, dezvoltarea unor servicii sociale în comunitate, în centrele multifuncţionale din cartierele de blocuri, creşterea calităţii serviciilor sociale acordate persoanelor fără adăpost, cazate în azilul de noapte, dezvoltarea unor programe de sănătate care au ca scop prevenirea unor afecţiuni cu incidenţa crescută în rândul copiilor de vârstă şcolară, precum şi dezvoltarea dialogului cu sectorul ONG care activează în plan social.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.