Reprezentaţi de înaltă clasă, membri ai societăţii civile, ai celor mai importante instituţii şi organizaţii cu responsabilitate socială şi nu numai, înalţi prelaţi, din România şi Europa, sunt prezenţi la Oradea, pentru trei zile, în cadrul unei conferinţe eveniment care dezbate problema migraţiei romilor din perspectiva Uniunii Europene. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc ieri, 18 februarie, la Hotel Continental.

Asociaţia Caritas Eparhial Oradea şi Episcopia Greco-Catolică de Oradea, sub patronajul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, cu sprijinul Renovabis, organizează, în perioada 18-20 februarie 2015, la Oradea, conferinţa internaţională cu tema "Migraţia romilor: dileme şi perspective ale Uniunii Europene".  Conferinţa se adresează cu precădere specialiştilor şi persoanelor active în domeniul migraţie şi/sau romi atât din ţările de origine ale migranţilor, cât şi din ţările de destinaţie ale acestora. Astfel, miercuri, 18 februarie, evenimentul a fost deschis oficial în prezenţa a peste 60 de participanţi din Belgia, Italia, Ungaria, Bulgaria, Germania, Bosnia şi Herţegovina şi România. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul pr. Olimpiu Todorean, preşedintele Caritas Eparhial Oradea, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, PSS Petru Gherghel, episcopul romano-catolic la Iaşiului şi Monika Kleck, project referent Renovabis, Germania.

Preşedintele Caritas Eparhial a prezentat contextul şi motivaţia acestui eveniment. Anul acesta, Caritas Eparhial împlineşte 10 ani de activitate şi la fiecare aniversare un eveniment deosebit este creat.

"Lumea ne întreabă de ce am ales acest subiect", a spus pr. Todorean. El a reamintit rugămintea Papei Francisc, de a ne desprinde de o societate dominată de frică, dezinteres şi discriminare şi de a ne crea o cultură a ascultării şi toleranţei. Acesta a subliniat că "migraţia romilor reprezintă, pentru ţările europene dezvoltate, o provocare, dar în acelaşi timp şi o dilemă ce are nevoie urgentă de răspunsuri şi soluţii viabile". Biserica se simte obligată să contribuie pe mai multe planuri la îmbunătăţirea calităţii vieţii romilor. Preocuparea pentru romi şi alte grupe defavorizate are o contribuţie importantă.

În completare, PSS Virgil Bercea a remintit pilda care-i îndeamnă pe credincioşi să-şi ridice ochii şi să privească. "Când ridicăm ochii ni se arată un orizont şi atunci începem să înţelegem ce ar trebui să facem", a spus Bercea. Episcopul a subliniat că migraţia este un fenomen des întâlnit în toate ţările europene. „Este important să vedem în perspectivă şi să nu ne pierdem speranţa. Să-i privim din perspectiva integrării culturale şi a învăţământului", a mai spus Virgil Bercea.

De asemenea, Monika Klek a subliniat că rolul acestei conferinţe nu este de a găsi o rezolvare, ci de a crea un liant de comunicare, de a dezvolta idei, de a iniţia un punct de pornire şi un proiect viabil, care să poată fi implementat în viitor. Motive, destinaţii, profilul migranţilor, impactul socio-economic, integrare, mituri şi realităţi, perspective din diferite puncte de vedere, precum şi analiza abordărilor folosite până în prezent sunt principalele puncte de discuţie din cadrul conferinţei.

În plus, participanţii vor efectua şi o vizită la Ioaniş, unde Caritas Eparhial administrează un centru de zi pentru copiii romi, cu scopul de a preveni abandonul şcolar.