Sala mare de la parterul Centrului de Afaceri Trade Center, de lângă Lotus, a fost plină ochi ieri, la Târgul Şcolilor Profesionale 2015. Cele câteva sute de elevi participanţi au avut ocazia să afle care sunt beneficiile dacă aleg să meargă la profesională.

Târgul Şcolilor Profesionale devine din ce în ce mai important, atât prin numărul de participanţi, cât şi prin oferta şcolilor participante. Joi, la Centrul de Afaceri Trade Center, nu aveai loc să te deplasezi de la un stand la altul, atât de multă lume era. Evenimentul a beneficiat de prezenţa viceprimarului Huszar Istvan, a şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor - Nicolae Avram, a şefei Parcului Industrial Eurobusiness - Delia Ungur şi a inspectorului de discipline tehnice al IŞJ Bihor - Florian Mieluţ.

"La a treia ediţie a Târgului ofertelor educaţionale pentru învăţământul profesional şi tehnic participă 12 şcoli din Oradea, plus Liceul Agroindustrial din Borş. Şcolile şi firmele din Parcul Industrial îşi prezintă ofertele educaţionale. Pentru cei care vor opta pentru profesională, pe lângă bursa de 200 de lei pe care o oferă Ministerul Educaţiei, societăţile din Parcul Industrial le mai oferă încă 200 de lei. Cei care urmează cursurile şcolilor profesionale primesc, după absolvire, un atestat de calificare de nivelul trei, valabil în România şi Uniunea Europeană şi îşi pot continua studiile la nivel liceal şi chiar universitar. În Bihor avem 45 de clase faţă de 36, anul trecut. Cred că în acest an toate clasele de profesională vor fi ocupate", a spus Nicolae Avram, care s-a arătat încântat de numărul de participanţi.

Elevele de la Miai Viteazul şi-au arătat măiestria

Ca de obicei, Delia Ungur a fost foarte pragmatică şi a venit cu dovezi concrete privind importanţa şcolilor profesionale. „Clădirea în care se desfăşoară acest Târg, Trade Center, a fost construită într-un timp record de către meseriaşi pricepuţi. Trebuie să alegeţi mai întâi un loc de muncă şi apoi o diplomă. Doar 10% dintre elevii bihoreni învaţă în şcoli profesionale dar ei vor construi casele în care vom locui şi maşinile cu care vom circula", a spus şefa Parcului Industrial Eurobusiness care a fost completată de viceprimarul Huszar Istvan: "Un meseriaş bun care lucrează la o companie importantă are un salariu mai mare decât am eu ca viceprimar".

Pe lângă participarea la standurile frumos amenajate, elevii au avut posibilitatea să cânte şi să danseze pe o scenă amenajată anume, iar elevele de la cosmetică şi coafură de la Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul" au făcut demonstraţii, spre bucuria participantelor.