Compania NIS Petrol poate demara lucrările de prospecţiuni în perimetrele EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix în căutarea rezervelor de hidrocarburi, APM Bihor dându-şi acordul, în urma notificării primite la începutul lunii iulie. 

Constatând că perimetrele concesionate de NIS Petrol "nu se suprapun cu arii naturale protejate", Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a decis "clasarea notificării" primite la începutul lunii de la compania sârbească. Astfel, NIS Petrol a primit undă verde să înceapă lucrările de prospecţiuni, care presupun obţinerea de date seismice din subteran, prin vibrare controlată sau prin foraje de mică adâncime.

Prospecţiunile seismice se fac în perimetrul EX 2 - Tria, pe o suprafaţă de 154,25 kilometri pătraţi (comunele Biharia, Borş, Paleu şi Cetariu), respectiv pe o suprafaţă de 133,7 kilometri pătraţi în perimetrul EX-3 Băile Felix (comunele Sîntandrei, Nojorid şi Sînnicolaul Român).  

Compania sârbească NIS Petrol, subsidiară a Gazprom, a mai încercat să prospecteze cele două perimetre concesionate în Bihor în toamna anului 2013, însă a reziliat contractul cu firma pe care o angajaze, Acoustic Geophysical Services, din cauză că aceasta n-a reuşit să obţină avizele necesare. La acea vreme, perimetrele se suprapuneau cu unele arii protejate din Bihor. Între timp, NIS a redesenat perimetrele de lucru şi a schimbat şi firma de prospecţiuni, acum lucrând cu Naftagas Oilfield Services. Într-un comunicat de presă din luna aprilie a acestui an, compania care a câştigat licenţele de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrele Derna şi Băile Felix susţinea că etapa de prospectare, care va demara în acest an este "neinvazivă, fără impact asupra mediului și a populației din perimetre și se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale și a normelelor de mediu din Uniunea Europeană". De asemenea, NIS Petrol preciza că "prospectarea se derulează cu tehnologii sigure, care nu afectează nici culturile, nici apele, nici animalele și nici sănătatea populației". Compania a mai ţinut să precizeze că nu este interesată de exploatarea resurselor neconvenţionale, ci doar de petrol şi gaze naturale.