Aproximativ 200 de credincioși au participat joi la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, cu prilejul Zilei Internaţionale a Bolnavului. Celebrarea liturgică a avut loc la Catedrala "Sfântul Nicolae" din Oradea, cu începere de la ora 17.00, iar la final, toți credincioșii au primit câte o iconiță, reprezentând imaginea simbol a Anului Milostivirii.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, care se sărbătoreşte în fiecare an pe 11 februarie, și la inițiativa Asociaţiei Medicilor Catolici din Oradea, joi, în Catedrala "Sfântul Nicolae", a fost oficiată o liturghie pentru bolnavii din comunitate, dar și în cinstea personalului medical care este implicat în actul de tratare a acestora. Liturghia a fost celebrată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, asistat de cinci preoți implicați în pastorația bolnavilor. În cuvântul de învățătură, episcopul a subliniat faptul că pentru medicul curant, patul bolnavului este un altar prin care poate să se sfințească, deoarece în bolnavul din fața lui el poate să-l vadă pe Isus. "Asistenții medicali, infirmierele și celelalte persoane implicate în actul terapeutic pot fi considerați îngeri ai Cerului care contribuie la vindecarea bolnavilor noștri", a mai spus Preasfințitul Virgil. La celebrarea liturgică au participat în jur de 200 de credincioși care s-au rugat pentru sănătatea lor și a familiilor lor. De altfel, a fost pentru prima dată în orașul nostru când s-a oficiat o asemenea liturghie, cu ocazia Zilei Internaționale a Bolnavului, membrii Asociației Medicilor Catolici din Oradea având intenția să o permanentizeze. În acest sens, amintim implicarea deosebită în acest eveniment a preoților Sorin Crăciun, Ioan Aciu și Vasile Șoptea, părinți spirituali în spitalele din municipiul Oradea, care răspund, de fiecare dată, nevoilor spirituale ale credincioșilor, indiferent de confesiunea acestora.

Asociația Medicilor Catolici există în Oradea de aproximativ 20 de ani, și are în prezent în jur de 40 de membri, dintre care 20 sunt activi. Președinte este dr. Ioana Galoș. Asociația are ca scop formarea moral-creștină a personalului medical (medici, asistenți, infirmieri), organizarea unor cursuri cu medici, întâlniri moral-creștine ale membrilor asociației, campanii caritabile, în special în Postul Paștelui și a Crăciunului, dar și sporadice, cum este cazul unei tinere care a fost ajutată să ajungă pentru evaluare medicală în Danemarca.