Elevii de la Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" au considerat că programul Euroscola reprezintă o provocare pentru predispoziţia de a contribui la schimbarea opiniei publice faţă de cei nevoiaşi şi marginalizaţi. Au realizat activităţi concrete prin care i-au ajutat chiar şi după ce programul s-a încheiat.

În cadrul proiectului de voluntariat "Speranţă pentru viitor" elevii din echipa "Noi - copiii soarelui" au învăţat că toți oamenii merită o șansă și că cel mai urât lucru pe care îl poate face un om este să judece după "copertă". Realizarea acţiunilor cu caracter caritativ cuprinse în calendarul proiectului i-a ajutat să se dezvolte din punct de vedere personal, le-a dezvăluit o nouă viziune a societății în care trăiesc, și, mai presus de toate, a constituit o dovadă vie că ei - tinerii zilelor noastre - au o putere nemărginită de a schimba societatea în bine. Au experimentat faptul că, dacă vrei să schimbi lumea, trebuie să fii dispus să faci lucrurile în mod diferit, chiar foarte diferit. După vizitele efectuate la Centrul de îngrijire de zi şi la Şcoala Gimnazială "Lucreţia Suciu", unde au oferit copiilor rechizite, haine, jucării, dulciuri şi familiilor acestora pachete cu alimente, elevii nu au uitat de adulţii de la Azilul de noapte, cărora le-au oferit o cină caldă, şi nici de oamenii străzii, care iau zilnic masa la Mănăstirea "Sfintei Cruci", unde au dat o mână de ajutor măicuţelor care prepară hrana pentru aceşti oameni.

"Prin activităţile de proiect, elevii s-au detașat de propriile probleme, au privit dincolo de ei înșişi şi au avut multe de văzut, dar şi mai multe de făcut.  Nu au știut până atunci cât de prețuit este un zâmbet sincer oferit celor din jur sau cât de bine își ascund oamenii problemele. Ieşind din propria zonă de confort, ei au înțeles că în societate - nu departe de ei - se găsesc oameni care au cu adevărat nevoie de ajutor, de susținere și că semenii lor trec zi de zi pe lângă ei fără măcar să-i observe. Acest proiect a fost o experiență fericită care le-a oferit elevilor adevărate lecții de viață, pe care nu aveau cum să le înveţe în sala de clasă", povesteşte profesoara Carmen Chira, care, alături de Floare Gavra, s-a ocupat de proiect.

A venit Moş Nicolae!

Drept urnare, lăzăriştii au hotărât să continue să fie solidari cu cei de lângă ei chiar şi după terminarea proiectului. În luna noiembrie, elevii au realizat două activităţi cu copiii rămaşi "Singuri acasă" - ca urmare a plecării în străinătate a ambilor părinți şi care se află în grija bunicilor sau a familiei extinse, dar și cu copiii din familii monoparentale. Voluntarii au desfăşurat cu copiii activităţi de socializare şi jocuri interactive. Activitatea din luna decembrie a fost una specială. Sala de festivităţi a liceului s-a bucurat de vizita lui Moş Nicolae, care, prin grija Asociaţiei Social Cominitare Oradea, le-a adus copiilor "Singuri acasă", celor de la Centrul de îngrijire de zi, precum şi celor de la Şcoala Gimnazială "Lucreţia Suciu" un spectacol colorat şi antrenant de sunet şi mişcare, intitulat "Visul magic" (susţinut de trupa de teatru Asociaţia Trend'art Oradea, Companie teatrală independentă "Comoara cu poveşti") precum şi multe cadouri care au fost distibuite celor prezenţi. La terminarea evenimentului, elevii lăzărişti au imortalizat momentul întâlnirii cu Moş Nicolae.

Următoarele activităţi pe care elevii din echipa "Noi - copiii soarelui" şi le-au propus înainte de Sărbătorile de Iarnă se vor desfăşura la Azilul de noapte şi la Şcoala Gimnazială "Lucreţia Suciu" pentru a le dezvălui beneficiarilor încă un semn de solidaritate.