Judeţul Bihor se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de oameni care urmează cursuri de formare profesională cu 33 de cursuri la care sunt înscrise 726 de persoane, următorul judeţ, Hunedoara, având doar 210 cursanţi. Judeţul nostru s-a distanţat şi datorită programelor oferite din proiecte cu finanţare europeană.

Astfel, proiectul „Factor - Fii activ în oraşul tău" a generat o serie de posibilităţi de reformare profesională finanţate din bani europeni, alături de programele derulate din bugetul asigurărilor pentu şomaj.
Cursurile care vor debuta în luna aprilie şi pentru care sunt formate deja grupurile sunt: operator maşini unelte cu comandă numerică, limba germană şi limba engleză, brutar, bucătar/bucătar şef, administrator pensiune turistică, cameristă, operator calculator electronic şi de reţele, agent de securitate, sudor electric, lucrător în mecanica agricolă, ospătar, barman-preparator, şef de sală, îngrijitor bătrâni la domiciliu, coafor, auditor în domeniul calităţii, agent de securitate, manager de proiect, instructor preparator de formare, manager resurse umane, inspector resurse umane, competenţe sociale şi civice, competenţe antreprenoriale, contabil, arhivar, lucrător de comerţ. Aşa cum a explicat managerul AJOFM, Bekesi Csaba, preferinţele orădenilor sunt diferite în funcţie de localitatea în care trăiesc. Astfel, în Salonta este cerere mare pentru curs de mecanic agricol, în timp ce cursul destinat agenţilor de securitate nu are suficienţi doritori. În schimb, în Beiuş şi Marghita cele mai căutate sunt cursurile de confecţioneri îmbrăcăminte şi încălţăminte. În ce priveşte Oradea, în topul preferinţelor sunt cursurile de limba germană începători, coafor şi agent de securitate.  La polul opus se află cursurile de îngrijire bătrâni.