Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt
În perioada aprilie - septembrie, la nivel naţional se derulează Campania preventivă "Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt", scopul acesteia fiind informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuințe. Din fericire, în Bihor numărul de furturi din locuinţe a scăzut de la 657 în 2012 la 522 în 2015. Cu toate acestea, numărul lor s-ar putea înjumătăţi dacă s-ar respecta nişte reguli simple.
Din analiza rezultatelor studiului "Mesajul transmis de Poliţia Română - realităţi şi perspective", realizat de Poliţia Română în 2013, reiese că principalele domenii despre care cei chestionaţi ar dori să primească informaţii preventive sunt prevenirea furturilor din locuinţe - 68,6% şi prevenirea furturilor de/din autoturisme - 24,5% din respondenți. La nivelul judeţului Bihor, Campania preventivă „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt” urmează să fie implementată prin derularea unor activităţi preventive de către poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi de poliţiştii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, în colaborare cu reprezentanţii Groupama Asigurări - filiala Bihor.
În acest context, marți, 12 aprilie, polițiștii, alături de reprezentanții Groupama Asigurări - filiala Bihor, au acționat în Piața „Cetate” și în stațiile mijloacelor de transport din zona "Subcetate” și din Piața 1 Decembrie din municipiul Oradea.
Aceştia i-au informat pe cetățeni cu privire la principalele măsuri de protejare a locuinței, subliniind importanța conduitei preventive pentru a stopa victimizarea prin furturi din locuințe.
În discuțiile purtate cu cetățenii, polițiștii au evidențiat că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție. Primirea în locuință a persoanelor necunoscute fără nicio verificare prealabilă, lăsarea ușii sau a ferestrelor neasigurate și folosirea incorectă, permisivă a interfonului au fost câteva din premisele care au favorizat comiterea furturilor din locuințe.
De asemenea, polițiștii au distribuit materiale cu caracter informativ - preventiv cu mesajele campaniei.
Deşi în ultimii ani la nivel județean tendinţa a fost una descrescătoare (de la 657 de furturi din locuinţe în 2012, 631 în 2013, 658 în 2014, la 522 în 2015), prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului rămâne una dintre priorităţile Poliţiei Române.
Comparativ, nu sunt diferenţe semnificative după locul unde se produc, 263 de infracţiuni au avut loc în mediul urban şi 258 în mediul rural.
Principalele condiţii care au favorizat furturile din locuinţe sunt reprezentate de: împrietenire, uşă neasigurată, escaladare, multe din ele fiind urmare a ferestrelor lăsate deschise.
Campania "Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt”, derulată în parteneriat cu Groupama Asigurări SA, îşi propune să aducă în atenţia cetăţenilor importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului în ceea ce priveşte furturile din locuinţe.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.