Peste 300 de tineri şi profesori bihoreni au participat la competiţie - "Şcoala fără violenţă"
În intervalul 18 - 20 martie a.c., la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din municipiul Oradea s-a desfăşurat cea de-a opta ediţie a Concursului cu tematică preventivă "Şcoala fără violenţă", adresat elevilor de gimnaziu şi liceu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu".
Prin intermediul acestui proiect educaţional organizatorii şi-au propus să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. Elevii participanţi s-au implicat activ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le-au transpus pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi. Peste 300 de elevi organizaţi în 34 echipaje de elevi din cadrul unor instituţii de învăţământ gimnaziale şi liceale din judeţul Bihor, respectiv din municipiul Oradea, Tinca, Roşia, Rieni, Remeţi, Sâmbăta, Husasău de Tinca, Tărian, Ciumeghiu, Mădăras, Nucet, Balc, Ştei, Şuncuiuş, Beiuş, Vadu Crişului, Aleşd şi Dobreşti au concurat pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar.
Competiţia a constat în parcurgerea a trei probe, respectiv un moment artistic, o probă teoretică care a constat în dezlegarea unui rebus cu tematică preventivă şi un concurs de eseuri intitulat "Mesajul meu antiviolenţă". Pentru dezlegarea rebusului, concurenţii au avut la dispoziţie definiţii des utilizate de poliţiştii de prevenire, care, odată înţelese, au condus la descifrarea cuvântului "cheie". Această probă a fost realizată în parteneriat cu Asociaţia "Logic Club"- România. Momentul artistic a constat în realizarea unor scenete prin care echipajul şcolii a transmis mesajul preventiv împotriva violenţei. Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe.
În urma parcurgerii probelor din concurs, la etapa pe gimnaziu premiul I a revenit echipajului format din elevii Liceului Teoretic "Nicolae Jiga" Tinca, locul al II-lea a fost adjudecat de echipa Liceului Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" din Municipiul Oradea, iar echipajul de la Liceul Tehnologic nr. 1 Şuncuiuş s-a clasat pe locul al III-lea.
De asemenea, tot în cadrul etapei pe gimnaziu, au fost acordate şi premii speciale, unul pentru "Cel mai bun moment artistic", obţinut de echipajul de la Şcoala Gimnazială din Ciumeghiu, Premiul special pentru "Cel mai bun eseu" a fost obţinut de reprezentanţii Liceului Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" din Municipiul Oradea, iar Premiul pentru "Cei mai isteţi rebusişti" a fost acordat Şcolii Gimnaziale nr. 1 Rieni.
La etapa pe liceu, premiul I a revenit echipajului format din elevii Colegiului Tehnic "Alexandru Roman" Aleşd, locul al II-lea a fost adjudecat de echipa Liceului Teoretic „Nicolae Jiga" Tinca, iar echipajul de la Liceul Tehnologic nr. 1 Şuncuiuş s-a clasat pe locul al III-lea şi la proba între licee. Totodată, şi în cadrul etapei pe liceu au fost acordate premii speciale. Două premii pentru "Cel mai bun moment artistic" au fost obţinute de echipajul de la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Municipiul Oradea şi de echipajul de liceeni de la Colegiul Naţional "Samuil Vulcan" din municipiul Beiuş.
Alte două premii speciale pentru „Cel mai bun eseu" au fost obţinute de reprezentanţii Liceului Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" din Municipiul Oradea şi de cei ai Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul" din Municipiul Oradea. Totodată, Premiul pentru "Cei mai isteţi rebusişti" a fost acordat Liceului Teoretic "Nicolae Jiga" Tinca.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.