Primii pomi de Crăciun vor apărea în pieţe în aceste zile, mai exact începând de joi, 10 decembrie şi până în 24 decembrie, inclusiv. De asemenea, ei mai pot fi procuraţi din marile magazile, din locurile special amenajate în municipiu, dar şi cei proveniţi din confiscări şi valorificaţi prin ocoalele silvice din subordinea Direcţiei Silvice Bihor.

Spre deosebire de alţi ani, Direcţia Silvică Bihor nu poate pune la dispoziţia populaţiei brazi din producţie proprie, decât pe cei care provin din confiscările efectuate în timpul controalelor efectuate pe raza judeţului.

"Direcţia Silvică Bihor mai are doar o treime din fondul forestier de la nivelul judeţului, după ce culturile specializate şi pepinierele au fost retrocedate. Din păcate, nu ne mai permitem nici recoltarea pomilor din regenerările naturale, pentru că şi acestea sunt la limită. Acesta este motivul pentru care numărul brazilor pe care-l putem pune la dispoziţia populaţiei a scăzut considerabil, provenind doar din confiscările efectuate pe raza judeţului. Vom face însă tot posibilul ca pe viitor să putem asigura măcar cât asiguram la nivelul anilor trecuţi", ne-a declarat, ieri, Adrian Florescu, şeful Direcţiei Silvice Bihor. Cei care doresc să-şi procure un pom de Crăciun pe filiera Romsilva o pot face din Oşorhei, de la Centrul de fructe, centru prin intermdiul căruia Direcţia Silvică valorifică 1.600 de molizi. "Cei 1.600 de molizi sunt în baloţi de pământ şi sunt ambalaţi în saci, putând fi plantaţi în ghivece de către cei care doresc. Preţul lor este în 15 lei şi 30 de lei, iar înălţimea de aproximativ 2 metri", a mai precizat Adrian Florescu. De asemenea, cei interesaţi se mai pot interesa despre pomi de Crăciun, proveniţi din confiscări, şi la ocoalele silvice din judeţ, şi anume la Aleşd, Beiuş, Dobreşti, Marghita, Oradea (sediu Ocol şi Oşorhei), Săcueni, Sudrigiu şi Tinca. Pe de altă parte, ADP a pus la dispoziţia comercianţilor de pomi de Crăciun şase locuri în pieţele din Oradea. Locaţiile sunt următoarele: Piaţa Nufărul - zona din spate, Piaţa Decebal - platoul de lângă WC-ul public, Piaţa Ioşia - terenul situat lângă sectorul legume-fructe, Piaţa Cetate - aleea din faţa halei vechi, Piaţa Rogerius - pe strada Mihail Sadoveanu şi Piaţa Obor - în zona porţii Real Supermarket. Cine nu doreşte să cumpere brazi din pieţe, poate face o deplasare la marile magazine, care s-au aprovizionat din timp cu pomi de Crăciun. Unele magazine oferă şi brazi în ghivece, tot mai căutaţi de la un an la altul, care vor fi preluaţi înapoi după Sărbători. Mulţi dintre cumpărători preferă, însă, brazii artificiali, care, chiar dacă sunt mai scumpi, sunt mult mai arătoşi. Pentru evitarea tăierilor ilegale şi a comerţului ilegal cu pomi de Crăciun, Romsilva, Poliţia, Jandarmeria şi Gărzile Forestiere fac împreună controale în fondul forestier, pe drumurile publice, precum şi în locurile de vânzare, unde sunt verificaţi atât pomii din producţia internă, cât şi cei aduşi din import.