Sala mare a Primăriei Oradea a fost sâmbăta, 16 mai, gazda celei de-a V-a ediţii a decernării premiilor "Dr. Mozes Carol". Patru asistenţi medicali, trei din Bihor, unul din Sălaj, au fost răsplătiţi pentru activitatea desfăşurată în slujba pacienţilor.

Premiul "Dr. Mozes Carol" a fost fondat în anul 2011, de Ckeke Attila, care, la acea dată, era ministru al Sănătăţii, în memoria fondatorului şcolii sanitare din Oradea şi autorul cărţii "Tehnica îngrijirii bolnavului" (aşa numita "Biblie a asistenţilor"). La eveniment au fost prezenţi deputatul Cseke Attila, dr. Foldes Adalbert, preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate, viceprimarul Mircea Mălan, şefa cancelariei prefectului, Claudia Timofte, Iuliana Busuioc, preşedinta Ordinului Asistenţilor şi Moaşelor din România, filiala Bihor, precum şi membri ai familiei doctorului Mozes Carol. Printre aceştia, fiul medicului orădean, dr. Gabor Mozes, care a prezentat, în imagini, ultimii 10 ani din viaţa tatălui său.

"Dr. Mozes Carol a lăsat în urma sa o şcoală în care au învăţat şi au devenit profesionişti zeci de generaţii de asistenţi medicali, a lăsat în urma sa o carte - Tehnica îngrijirii bolnavului sau Biblia asistenţilor, cum îi spuneţi dumneavoastră. De asemenea, a lăsat în urmă pacienţi mulţumiţi şi respectaţi. Cei patru premiaţi de azi nu au lăsat în urmă o şcoală, nu au scris cărţi, dar au lăsat în urmă pacienţi mulţumiţi şi respectaţi", a declarat Cseke Attila. Cei patru premiaţi de sâmbătă au învățat din cartea scrisă de dr. Mozes Carol, au absolvit Școala Sanitară fondată de dr. Mozes, iar unii dintre ei chiar l-au avut pe acesta profesor în timpul studiilor post-liceale. Astfel, au fost recompensaţi pentru activitatea dedicată bolnavilor: Ileana Legmann, asistentă-șefă la Clinica de Chirurgie 1 de la Spitalul Județean (laudatio a fost citit de șeful de secție, chirurgul Mircea Pop); asistenta şefă Daniela Ligia Gherle, secţia Urologie (laudaţio citit de dr. Gheorghe Bumbu), asistenta Felicia Floria Costin, de la Spitalul din Aleşd (laudatio citit de dr. Kovacs Ferencs) şi Barta Attila, de la Spitalul din Zalău (laudatio citi de dr. Mihai Pop, sris de dr. Nagy Laszlo).