Voluntariatul este o șansă pentru fiecare, nu pentru o realizare profesională sau a comunicării. Voluntariatul este o șansă a dezvoltării personale complexe. Filozofia sa constă în trăirea unor stări minunate, de a oferi, de a-i da cuiva ceea ce are nevoie, prin participare, comunicare și bunăvoință. Astfel, prin voluntariat câștigi: trăiri, impresii și sentimente pe care nu le poți procura cu bani.

 

O biografie interesantă

Se numește Aditti Sharma, are 42 de ani, a absolvit în anul 1995 Facultatea de psihologie din New Delhi, după care, timp de doi ani, a urmat cursuri post universitare cu specializarea psihologie clinică (pentru persoane cu dizabilități psihice). Lucrează apoi în estul țării pentru Asociația  A.R.C. (Asociația pentru drepturile copiilor) sub patronajul UNICEF. În centre speciale sunt aduși pe timpul zilei copii fără părinți, abuzați și cei care trăiau pe străzi. Primesc hrană, sunt spălați, învățați și consiliați psihologic. În anul 1998, împreună cu soțul său, se mută în orașul Ranchi, unde dă naștere primului lor copil. Urmează timp de un an, la universitate, specializarea în consiliere psihologică socială (familială, maritală etc). Împreună cu soțul său înființează Asociația non-profit "AMS CARIER", care, pe baza unor proiecte, consiliază tinerii pentru a-și găsi locuri de muncă, stabilesc relații cu posibili antreprenori și angajatori. Un proiect guvernamental la care au lucrat a fost dedicat formării de fermieri.

 

Activitatea de voluntariat

Paralel cu proiectele derulate prin Asociație, Aditti Șharma și-a dedicat timp pentru activități de voluntariat. Astfel, a lucrat alături de medici psihiatri în spitalul de psihiatrie din Ranchi, cu pacienți cu boli psihice grave. S-a deplasat în satele din împrejurimi pentru consilierea femeilor, abuzate în familie, sate în care violența domestică se manifestă pregnant pe fondul lipsei de educație și a tradițiilor. Este o lume a bărbaților, în care femeia este lipsită de drepturi, de educație și considerată o povară pentru familie. Rolul lor se limitează la activități casnice și creșterea copiilor. Într-o societate cu o economie precară, femeia consumă și nu produce. De aici, obiceiuri și practici primitive bazate pe tradiții, prin care mamele însărcinate cu fete sunt obligate de soți să avorteze sau la naștere fetele sunt omorâte, prin înecarea cu lapte. Este interzisă ecografia gravidelor, pentru a nu se cunoaște sexul copilului, pentru a nu-și ucide copilul nenăscut. Medicii sunt arestați dacă divulgă sexul copilului. Lipsa de educație, situația economică și tradițiile determină asemenea practici. Fetele, conform acestor tradiții, trebuie să se mărite cu dotă, care diminuează averea și veniturile familiei. La nivelul țării nu există încă proiecte ample de educație pentru eradicarea acestor  mentalități, comportamente și practici antisociale, în afară de activitatea de voluntariat a unor asociații și organizații non guvernamentale, în domeniul educației familiei. A desfășurat, de asemenea, activități de voluntariat la Doha în Qatar, tot în domeniul lipsei drepturilor femeii, care sunt ignorate având și suport religios în lumea arabă. În prezent, lucrează împreună cu soțul ca voluntari în cadrul Asociației "Agenții schimbării" în India, unde obiectul și subiectul consilierii îl reprezintă sănătatea, și igiena.

Voluntariat în România

Sosirea pentru prima oară în Europa și contactul cu învățământul european a avut loc în România, la Aleșd, ca urmare a invitației la un proiect Erasmus, cu tema: "Către o maturitate sănătoasă și responsabilă". Prietenia de patru ani cu prof. Alina Buzle, pe facebook, tematica proiectului care se pliază pe specialitatea și experiența sa, a adus-o pe Aditti Șharma în România. A susținut, în cadrul proiectului, seminarii cu elevii spanioli, turci și români, implicați în proiect, pe tema stimei de sine şi a inițiativei. Șederea în Aleșd, timp de 7 zile, și prezența sa în toate activitățile înscrise în proiect și nu numai au integrat-o în colectivul proiectului, făcându-și numeroși prieteni.

Impresii despre România

În cadrul interviului pe care ni l-a acordat la sfârșitul șederii sale în Aleșd, Aditti Șharma ne-a dezvăluit cu sinceritate câteva impresii despre România și locuitorii săi. "România este o țară foarte frumoasă, cu oameni calzi, primitori, sociabili". A remarcat gradul superior de simț civic, în comparație cu țara sa: „românii nu sunt violenți și agresivi ca indienii". O experiență trăită în Oradea a marcat-o. Fiind pasageră într-o mașină antrenată într-un accident, se aștepta ca "martorii" să reacționeze agresiv și violent, verbal și chiar fizic asupra celui vinovat. Calmul și pasivitatea lor, precum şi a organelor de poliție a impresionat-o. Prietenia și amabilitatea românilor nu este condiționată ca în India. Similitudini: În ambele țări, superstițiile fac parte din viața cotidiană. Învățământul din România ar câștiga foarte mult dacă limba engleză s-ar studia mai intens, pentru a facilita accesul spre alte culturi. În India, limba oficială este "indi", secondată de limba engleză. În școală sunt studiate mai multe materii ca în România, unele cu continuitate pe tot parcursul școlarizării. La sfârșit de an școlar, se dau examene la opt materii. Efectivul claselor este de 40-45 elevi. A impresionat-o activitățile educative extracurriculare care se organizează în școlile românești. Pleacă din România și Aleșd cu amintiri plăcute, cu noi prietenii și cu speranța revenirii.