Raport la Şedinţa Colegiului Prefectural - Şcoli fără autorizaţie şi peşteri clasate
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Alin Novac-Iuhas, a anunţat ieri, în şedinţa Colegiului Prefectural, că 70% dintre clădirile unităţilor de învăţământ au obţinut autorizaţia sanitară, 13% sunt în curs de autorizare, în timp ce 17% nu au obţinut autorizaţia de funcţionare. La rândul său, şeful Direcţiei de Cultură a anunţat că se fac demersuri pentru clasarea ca monumente istorice a nouă peşteri din judeţ.
Ordinea de zi a Colegiului Prefectural de ieri, 23 septembrie, a cuprins o informare a inspectorului general al ISJ Bihor, Alin Novac-Iuhas, cu privire la pregătirea unităţilor de învăţământ pentru anul şcolar 2015-2016, dar şi un raport de activitate al Direcţiei Judeţene de Cultură pe primele opt luni ale acestui an. Inspectorul şcolar general a menţionat că, din cele 915 corpuri de clădiri aparţinând celor 180 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică (licee, şcoli gimnaziale şi primare, grădiniţe), 70% au obţinut autorizaţia sanitară, 13% sunt în curs de autorizare, iar 17% nu au obţinut autorizaţia de funcţionare. Comparativ, în anul şcolar 2014-2015, procentajul clădirilor care au obţinut autorizaţia sanitară a fost de 60%. Printre motivele care stau la baza neobţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare, Alin Novac-Iuhas a enumerat: grupuri sanitare necorespunzătoare, lipsa unei surse de apă curentă, lipsa apei potabile, spaţiul destinat programului lapte-corn necorespunzător conform normelor sanitare
în vigoare, respectiv starea necorespunzătoare a clădirilor. În urma controalelor efectuate s-a dispus igienizarea spaţiilor din interiorul clădirilor şi a grupurilor sanitare, racordarea clădirilor la apa curentă, asigurarea spaţiului lapte-corn conform legislaţiei, împrejmuirea totală a curţilor, înlocuirea corpurilor de iluminat, înlocuirea mobilierului degradat în sălile de clasă, asfaltarea curţilor, montarea de plase sau reabilitarea clădirilor care sunt în stare avansată de degradare şi finalizarea lucrărilor de igienizare. Pentru acest an şcolar, şeful ISJ Bihor a anunţat că unităţile de învăţământ bihorene sunt frecventate de 106.878 de elevi şi preşcolari, dintre care 17.215 în grădiniţe, 5.762 în clasa pregătitoare, 28.081 în învăţământul primar, 23.422 în învăţământul gimnazial, 27.036 în învăţământul liceal, 3.857 în învăţământul particular şi 1.505 în învăţământul special.
Nouă peşteri în curs de clasare
Pe de altă parte, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Bihor, Lucian Silaghi, în cadrul prezentării raportului de activitate din primele opt luni ale anului, a anunţat că în luna octombrie, Ministerul Culturii va publica în Monitorul Oficial al României versiunea din 2015 a Listei Monumentelor Istorice. În prezent, Lista Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, publicată în Monitorul Oficial din 1 octombrie 2010, are 435 de poziţii, dintre care 170 de situri arheologice, aşezări, necropole, ruine sau fortificaţii, 233 de imobile civile sau ecleziastice, precum şi două ansambluri urbane. Lista mai cuprinde şi 30 de monumente de for public, statui sau morminte ale unor personalităţi. Silaghi a menţionat că Direcţia de Cultură Bihor finanţează cu 5.000 de lei clasarea a nouă peşteri, în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor, ca urmare a descoperirilor arheologice. Acestea sunt: peştera Igriţa (comuna Aştileu), peşterile Vacii, Ciur, Izbuc, Gruieţ (comuna Roşia), Ungurul Mic şi Ungurul Mare (comuna Şuncuiuş), peştera Fânaţe (comuna Câmpani), Izbucul Topliţei (comuna Dobreşti) şi peştera Meziad. Toate acestea se vor adăuga peşterii Coliboaia, clasată în anul 2012. Ultimele clădiri clasate în anul 2014 sunt Vila pentru subofiţeri din Complexul Universităţii Oradea (fosta Şcoală de Jandarmi), o casă în stil baroc de pe str. Republicii nr. 81, biserica ortodoxă din Săcueni, iar acum, în curs de clasare sunt fosta moară Lederer-Kalman (Oradea), clădirea primăriei oraşului Valea lui Mihai, conacul situat în comuna Chişlaz, satul Mişca, şi Casa Leda (Oradea). De asemenea, Direcţia de Cultură susţine direct clasarea bisericii de lemn de la Mănăstirea Izbuc, care ar deveni astfel a 60-a biserică de lemn monument istoric din Bihor. În municipiul Oradea, mai există circa 70 de imobile la care trebuie declanşată procedura de clasare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.