Cea de-a treia ediţie a proiectului Swimathon va lua startul sâmbătă, 13 iunie, cu 250 de înotători care s-au alăturat celor 15 cauze selectate de Fundaţia Comunitară Oradea pentru a fi susţinute.

Swimathonul este un proiect care, încă de la prima ediţie, a reuşit să atragă atenţia comunităţii orădene, atât prin acţiunea inedită de a participa la o competiţie de înot, cât şi prin proiectele promovate. Zeci de orădeni s-au alăturat şi în anii precedenţi acestei campanii, realizând cât mai multe ture de bazin, astfel ca echipa câştigătoare să primească un ajutor din partea Fundaţiei Comunitare Oradea, bani care au fost redirecţionaţi către proiectul pe care înotătorii au ales să-l susţină. În acest an, sâmbătă, 13 iunie, de la ora 10.00, la Bazinul Olimpic se va derula cea de-a treia ediţie. Potrivit managerului de proiect, Ovidiu Tirla, în acest an s-au înscris deja 230 de înotători, făţă de 215, la ediţia precedentă.

"Oamenii care iubesc sportul vin să înoate pentru un proiect. Anul trecut am avut 215 înotători care au realizat 1.700 lungimi de bazin, adică 86 de km", a subliniat Ovidiu Tirla. La ediţia din anul 2014 au participat 716 susţinători şi s-au adunat fonduri în valoare de 44.390,20 lei pentru 15 cauze. Astfel, orădenii vor putea înota, dar şi dona pentru Asociaţia Down, care doreşte să pregătească materiale informative şi să sprijine proaspeţii şi viitorii părinți ai unui copil cu sindrom Down. Un alt proiect vizează recuperarea medicală a unui copil de doi ani, Rareș Ștefan, diagnosticat cu tetrapareză mixtă piramidal şi extrapiramidal, epilepsie simptomatică și retard psihomotor. De asemenea, se doreşte sprijinirea unui alt băieţel de trei ani, Vladimir, diagnosticat cu sindrom Angelman, în vederea recuperării neuromotorii. Un alt copilaş ar avea nevoie de o protezare auditivă bilaterală.

Asociația Romano-Germană Alsterdorf doreşte să susţină achiziţia unei alte proteze auditive bilaterale pentru un tânăr de 21 de ani. Asociaţia Mihai Neşu propune înfiinţarea unui centru de recuperare medicală pentru copii cu afecțiuni neuromotorii. Hospice Emanuel doreşte să implementeze un proiect de înfiinţare a unei biblioterapii destinate persoanelor care au de înfruntat o boală fizică sau moartea unui membru al familiei. "Școala de dimineață" este un proiect al Asociației S.O.S. Autism Bihor, "Prima mea tabără" este cauza susţinută de Fundaţia Comunia. Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" propune amenajarea unui loc de joacă pentru preşcolari, iar Asociaţia Pro Cariere va sprijini cursuri de înot și echipament sportiv pentru 20 de copii cu posibilități materiale limitate. ECOTOP Oradea solicită sprijin pentru conştientizarea riscului depozitării necontrolate a deşeurilor şi igienizarea unui curs de apă. De asemenea, Teatrul Regina Maria are un proiect pentru Festivalul de Teatru. Fundaţia Comunitară Oradea doreşte să susţină participarea a opt elevi bihoreni cu rezultate şcolare sau extracurriculare deosebite la o tabără naţională. Ultimul proiect este cel al grupului Youthbank Oradea, "Program de educație non-formală și responsabilizare a tinerilor". Orădenii sunt invitaţi să susţină aceste proiecte financiar, putând face donaţii pentru oricare dintre aceste cauze. "Fundaţia Comunitară Oradea va contribui, pe lângă banii strânşi, cu 1.000 de lei la proiectul echipei de inotători care va realiza cele mai multe ture de bazin. De asemenea, vom mai acorda un sprijin de 1.000 de lei cauzei care a colectat cele mai multe donaţii", ne-a declarat Ovidiu Tirla. Totodată, pe lângă cursele pe echipe, va exista şi cursa managerilor, respectiv a copiilor şi familiilor.