SOS Autism Bihor a deschis, în weekend, Târgul de Crăciun la Kosher Wine Coffe and Jazz. Astăzi este cea de-a patra zi şi ultima în care orădenii pot achiziţiona obiecte decorative hand made, specifice sărbătorilor de iarnă, realizate de micuţii şi tinerii cu autism. Banii strânşi în urma evenimentului vor fi utilizaţi pentru finanţarea terapiilor de care aceştia au nevoie.

Târgul de Crăciun este deschis şi astăzi, 15 decembrie, la cafeneaua din strada Crinului nr. 2, între orele 15.00-19.00. Aici sunt expuse obiecte de decor cu tema Crăciunului, confecţionate de copiii SOS Autism Bihor în cadrul orelor de terapie ocupaţională, alături de voluntarii de la Liceul ,,Aurel Lazăr'' şi de tinerii cu autism cuprinşi în proiectul ,,Şcoala de Dimineaţă", (tineri de peste 18 ani care au ieşit din sistemul de învăţământ de stat). De asemenea, sunt expuse şi lucrările mămicilor care au dorit să sprijine asociaţia, participand la ,,Atelierul mămicilor". Creaţiile lor sunt obiecte hand-made confecţionate în special prin tehnica decoupage-ului, din ghips, carton sau sticlă. Banii adunaţi în urma acestui târg, care şi-a deschis porţile în 12 decembrie a.c., vor fi utilizaţi pentru terapiile beneficiarilor şi pentru proiectele viitoare ale asociaţiei. Centrul Asociaţiei SOS Autism Bihor funcţionează într-o clădire pusă la dispoziţie de ASCO în cadrul unui parteneriat care expiră anul viitor. La ora actuală, 51 de copii din judeţ sunt luaţi în evidenţele ONG-ului, iar dintre aceştia, 29 sunt activi.

„Numărul copiilor care au tulburări din spectrul autist este mult mai mare, dar, pentru că prezintă şi alte tulburări, de multe ori sunt luaţi în evidenţă cu alte afecţiuni şi asta ne împiedică să avem o statistică mai completă", a spus Simona Zlibuţ, vicepreşedinte. În plus, chiar dacă un număr mai mare de copii şi tineri ar apela la serviciile asociaţiei, lipsa unui spaţiu mai mare îi împiedică pe membrii SOS Autism Bihor să creeze un centru de zi la standardele impuse şi să accesze fonduri europene pentru dezvoltare.

Cu toate că nu se bucură de prea mult sprijin financiar, Asociaţia reuşeşte, însă, să aducă schimbări majore în viaţa beneficiarilor.

„Am reuşit să cooptăm în echipa noastră doi psihologi care lucrează individual cu fiecare copil. Reuşim să aducem terapii noi, cum este terapia cu câini, dezvoltată de Asociaţia Angels din Satu Mare", a explicat Zlibuţ.

Foarte importante sunt chiar terapiile ocupaţionale, în cadrul cărora, cu ajutorul părinţilor şi al voluntarilor studenţi la psihologie, învaţă să picteze, să lipească în contur şi fac adevărate opere de artă hand made, cum sunt cele din cadrul Târgului de Crăciun.