Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) filiala Oradea a lansat ieri, 15 mai, de la ora 13.00, proiectul "O viaţă fără stigmă pentru pacienţii cu tuberculoză". În cadrul lui se vor face activităţi cu grupuri de terapie şi de suport, precum şi campanii stradale de informare şi mese rotunde cu decidenţii locali.

Anul trecut, ASPTMR a realizat un "Raport de cartografiere a nevoilor pacienţilor cu tuberculoză" din care a reieşit că una din problemele cu care se confruntă pacienţii din România este stigmatizarea şi excluderea socială. O altă problemă cu care se confruntă pacienţii este reinserţia profesională după vindecare. De la aceste nevoi a apărut proiectul.

"La ora actuală, 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc anual de tuberculoză, în lume, iar 3 milioane mor. În România, deşi din 2002 am înregistrat progresiv o scădere de aproape 50%, incidenţa tuberculozei este de 4,5 ori mai mare decât în Europa. Suntem pe drumul cel bun dar încă suntem pe primul loc la incidenţa acestei boli. În ceea ce priveşte tuberculoza multidrog rezistentă (TMR), incidenţa este de sub 40%. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anul trecut au fost înregistraţi 1.500 de pacienţi cu TMR, 542 fiind trataţi.

Targetul nostru este ca în 2020 să ajungem la o rată de vindecare a TMR de 70%. Nu va fi uşor pentru că pacienţii sunt de obicei din pături sociale cu condiţii de viaţă precare, nu au loc de muncă sau locuinţă, consumă alcool. Vindecarea TMR se face în ani iar o rată de vindecare mai mare de 70% nu s-a înregistrat încă în nicio ţară", a spus, în cadrul conferinţei susţinută la Hotelul Maxim, doctoriţa Marilena Crişan, coordonatorul tehnic al Programului Naţional de control al tuberculozei în Bihor. Alături de ea, la eveniment au mai participat psihologul Simona Hinţ - preşedintele ASPTMR şi Ştefan Răduţ, vicepreşedintele ASPTMR, coordonatorul proiectului.

Proiectul este implementat de ASPTMR, filiala Oradea, pe o perioadă de 8 luni şi finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea totală este de 24.660 de euro, din care 22.190 de euro finanţare nerambursabilă.