Testaţi-vă gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin! Doar 60% din fonduri au fost folosite
Deşi aproape toţi medicii s-au înscris în reţeaua de screening, numărul femeilor care îşi fac testările pentru depistarea cancerului de col uterin este în continuare mic. Aşa se face că fondurile primite de la Ministerul Sănătăţii rămân neconsumate.
Direcţia de Sănătatea Publică (DSP) Bihor face un apel la femeile eligibile din Bihor să ceară trimitere de la medicul de familie pentru a-şi face gratuit testul pentru depistarea cancerului de col uterin.
"Din păcate, banii veniţie de la minister pentru testarea gratuită a femeilor cu scopul depistării cancerului de col uterin nu sunt folosiţi. La Spitalul Pelican s-au folosit doar 61% din fonduri, iar la Spitalul Judeţean 63%. Transmitem un mesaj către femeile din grupa eligibilă: cereţi bilet de trimitere de la medicul de familie. Este păcat ca aceşti bani să nu fie utilizaţi, iar femeile care au aceste probleme să nu ştie că le au", a spus Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.
Programul se adresează tuturor femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani, cu sau fără asigurare. Testarea nu este dureroasă, se face cu aparatură digitală performantă, cu o doză extrem de redusă de radiaţii.
Ministerul Sănătăţii a alocat pentru judeţul Bihor, în trimestrul I al anului 2015, 80.000 lei în cadrul Programului Naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin. Programul se desfăşoară prin Spitalul Pelican şi Spitalul Judeţean, iar fondurile alocate permit testarea citologică Babeş-Papanicolau a aproximativ o mie de femei.
În anul 2014, prin acelaşi program, au beneficiat de testare citologică Babeş-Papanicolau 1.624 femei din judeţul Bihor (din care 264 au avut rezultat pozitiv), mai puţin decât în anul 2013, când au fost testate 4453 femei.
Cancerul de col uterin ocupă locul trei în ceea ce priveste mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de sân și cel pulmonar.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.