Liderul libian Muammar al-Gaddafi a propus sâmbătă crearea unei alianţe militare de Sud, calculată după modelul NATO şi fără obiective "beliciste", în prima zi a celui de-al 2-lea summit America de Sud-Africa în Venezuela.
Liderul libian Muammar al-Gaddafi a propus sâmbătă crearea unei alianţe militare de Sud, calculată după modelul NATO şi fără obiective "beliciste", în prima zi a celui de-al 2-lea summit America de Sud-Africa în Venezuela.
Naţionala de handbal feminin a României a câştigat, ieri, finala Cupei Mondiale de la Aarhus, după ce a învins reprezentativa similară a Norvegiei, scor 28-27 (19-13). În urma acestui succes, România va fi recompensată cu 25.000 de euro, iar învinsa, cu 15.000 de euro.
Din păcate, spectacolul folcloric de aniversare a 60 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii, organizat vineri seară, în sala Enescu-Bartok, nu a atras foarte mulţi orădeni, cu toate că preţul unui bilet de intrare a fost aproape simbolic. Chiar şi aşa, membrii celor două ansambluri artistice profesioniste, "Crişana" şi "Nagyvarad", au dat tot ce-au avut mai bun, spre încântarea celor prezenţi, în special a reprezentanţilor instituţiilor de cultură şi culte, aflaţi în primul rând.
În acest sfârşit de săptămână, la Oradea, s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Concursului Internaţional de dans sportiv Romanian Open Championship. Evenimentul, care s-a înscris în calendarul Toamnei Orădene, a debutat vineri în sala mare a Palatului Vulturul Negru, aducând pe ringul de dans aproape 700 de perechi de dansatori atât din ţară, cât şi din străinătate.
Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia" şi Asociaţia "Artemotion" din Oradea au prezentat, sâmbătă seara, în premieră absolută, spectacolul "Cerere în căsătorie fără Cehov", de Cornel Udrea, avându-i în distribuţie pe îndrăgiţii actori Mirela şi Sebastian Lupu, acesta din urmă semnând, de altfel, şi regia piesei. Ilustraţia muzicală a purtat semnătura actorului Richard Balint, iar scenografia, a lui Csuri Emese. Cunoscutul regizor clujean a fost prezentat publicului de către Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai".
Vineri, în prezenţa unei audienţe numeroase, a avut loc, în sala mare a Primăriei Oradea, lansarea volumului de poezie "Jamais-vu sau la prima bere cu tata", o antologie realizată la editura Brumar, care prezintă cititorilor patru poeţi tineri, reprezentativi ai noului val în poezia actuală: Andrei Pintea, Alexandru Drăgan, Adrian Mălăieş Popescu şi Dumitru Vlad.
Manifestare culturală de prestigiu, aflată la a XIX-a ediţie, Zilele revistei "Familia" se vor desfăşura în perioada 8-9 octombrie, în cadrul Toamnei orădene. Invitaţi vor fi 30 de scriitori din ţară şi străinătate. Tema acestei ediţii este poezia.
Calendar ortodox: Cuv. Hariton Mărt.; Sf. Prooroc Varuh; Sf. Mc. Pimen
Calendar greco-catolic: Sf. Hariton Mărturisitorul
Maxima zilei: "De la proiect la realizare este un drum lung. Oamenii se aseamănă după vorbă, dar se deosebesc după fapte." MOLIERE
Reţeta zilei
Budincă de mere cu griş
Ingrediente: Un kg de mere, o lingură de unt, 12 linguri de zahăr, 12 linguri de griş, cinci ouă, două pliculeţe de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie, un litru de lapte, 400 g frişcă.
Preparare: Se pun merele presărate cu zahăr la cuptor. Merele se taie sferturi. Într-o cratiţă, se topeşte o lingură de unt, se aşază merele şi se presară cu cinci linguri de zahăr. Se dau la cuptorul încins la 180°C până se înmoaie, circa 20 de minute. Se pune peste budinca de mere laptele fierbinte. Se separă ouăle. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, se adaugă cinci linguri de zahăr, se bat din nou. Se adaugă gălbenuşurile omogenizate, apoi grişul şi se amestecă uşor, de jos în sus. Compoziţia astfel obţinută se pune peste merele coapte şi se lasă încă 45 de minute la 180°C până se rumeneşte. Cât timp budinca este în cuptor, laptele se fierbe cu două linguri de zahăr şi cu zahărul vanilat. Se adaugă şi coaja de lamâie. Se scoate budinca şi se toarnă imediat laptele fierbinte. Se lasă un minut să absoarbă tot lichidul apoi se rastoarnă pe platou. Se dă la frigider şi se poate mânca aşa sau cu frişcă.
REMEMBER
1737 - Episcopul greco-catolic Ioan Inochentie Micu Clain (Klein) a adresat un nou memoriu Curţii de la Viena în care, în numele "naţiunii române" din Transilvania, cerea respectarea drepturilor populaţiei româneşti din Ardeal.
1847 - S-a născut compozitorul şi dirijorul Gheorghe Dima, membru de onoare al Academiei Române. (m. 1925)
1848 - Sfârşitul Revoluţiei române în Ţara Românească.
1876 - A murit Costache Negri, publicist şi participant activ la Revoluţia română de la 1848. (m. 1812)
1882 - S-a născut istoricul şi eseistul Vasile Pârvan, întemeietor al arheologiei româneşti, membru titular; vicepreşedinte şi secretar general al Academiei Române. (m. 1927)
1914 - A început domnia lui Ferdinand I, Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen, rege al României (1914-1927); membru de onoare, protector şi preşedinte de onoare al Academiei Române. În timpul domniei sale s-a desăvârşit unitatea statului român.
1921 - A murit Petru Grădişteanu, publicist, autor dramatic şi om politic, membru de onoare al Academiei Române. (n. 1839)
1931 - S-a născut Valeriu Râpeanu, eseist, critic şi istoric literar.
1944 - Armata română a eliberat oraşul Târgu Mureş de sub ocupaţia horthystă.
1951 - A murit filosoful şi omul politic Petre P. Negulescu, membru corespondent, membru de onoare şi membru titular al Academiei Române; repus în drepturi ca membru titular (3 iul. 1990). (n. 1872)
1972 - A murit marea cântăreaţă a cântecului popular oltenesc Maria Lătăreţu. (n. 1911)
1990 - Vizita primului ministru al României, Petre Roman, la Bruxelles, la invitaţia preşedintelui Comisiei Executive a Comunităţii Economice Europene, Jacques Delors. Prima vizită a unui oficial român la CEE.
1999 - A murit actorul Mihai Vasile Boghiţă. (n. 1932)
2007 - Premiul Marin Sorescu, înfiinţat de Institutul Cultural Român (ICR) de la Stockholm, a fost atribuit scriitorului suedez Steve Sem-Sandberg.
Astăzi, la HOLLYWOOD MULTIPLEX:
G.I. JOE: ASCENSIUNEA COBREI - N.15
PREMIERĂ
orele: 14.30; 17.00; 19.30; 21.45
G-FORCE: SALVATORII PLANETEI - A.G. - 3D
orele: 15.00; 19.00
DESTINAŢIE FATALĂ - I.M. 18 - 3D
orele: 17.15; 20.45; 22.30
ADEVĂRUL GOL-GOLUŢ - A.P. 12
orele: 14.00; 16.15; 18.15; 20.15; 22.15
HAI! NE BATEM! - N 15
orele: 15.30; 22.00
VIAŢA PENTRU SORA MEA - A.P.-12
PREMIERĂ
orele: 17.30; 19.45
INAMICII PUBLICI - N.-15
orele: 16.00; 21.15
VREI SĂ TE ÎNSORI CU MINE? - A.G.
orele: 13.45; 18.45
Telefoanele complexului: 0259/420.002, 0259/420.003 şi 0359/405.501.
Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia" prezintă astăzi, de la ora 10.00, la sediu, spectacolul "Apolodor, pinguinul călător", în regia lui Ion Mâinea.
Minima moralia
* * Un câine merge prin deşert şi spune: Dacă nu găsesc un pom, fac pe mine!
* Ce scrie pe uşa unui scoţian?: "Nu sunaţi, ies din 5 în 5 minute".
* Bulă iese dintr-o farmacie cu o mulţime de prezervative. Aruncă unul pe jos şi-l calcă cu piciorul, aruncă al doilea, şi-l calcă cu piciorul...
- Ce faci, Bulă, ai înnebunit?, întreabă Nae.
- Lasă că ştiu eu! Aşa m-am lăsat şi de fumat.
Conform prevederilor Codului fiscal, microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntrepinderilor începând cu anul fiscal următor, dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), deficitul comercial al României cu produse agroalimentare, în ţările intra şi extra comunitare, totalizau 846,3 milioane euro, la finele primului semestru din 2009, în scădere cu peste 33 % faţă de perioada similară din 2008.