Copiii din clasa a II-a de la Școala Gimnazială Nestor Porumb din Tulca, au bătut marți, 18 decembrie, pentru al treilea an consecutiv, la porțile Centrului de îngrijire din Asociația „Smile”, Salonta, pentru a-i colinda pe vârstnici.
.jpeg&w=337&h=208&zc=3)
Copiii din clasa a II-a de la Școala Gimnazială Nestor Porumb din Tulca, au bătut marți, 18 decembrie, pentru al treilea an consecutiv, la porțile Centrului de îngrijire din Asociația „Smile”, Salonta, pentru a-i colinda pe vârstnici.
Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, în data de 15 decembrie 2018, s-a dezvelit o placă memorială pe Școala din Bălnaca, comuna Șuncuiuș, în semn de omagiu și prețuire pentru cei trei reprezentanți ai satului la Marea Unire, din 1918: Vasile David, Petru Martin și Gavril Zah.
Ca de obicei, sărbătorile de iarnă sunt prilej de bucurie, mângâiere sufletească, cadouri și cetină de brad, iar în această perioadă, când zăpada s-a așternut cu o „pătură” consistentă peste tot, parcă strălucirea acestora sunt mai aparte.
Absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesorul Ilie Rus a activat fără întrerupere, chiar de la terminarea studiilor superioare, în 1978, la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș.
La Chioag, comuna Sârbi, duminică, 16 decembrie, avut loc dezvelirea unei plăci comemorative în cinstea lui Gavril Chişbora, care, acum 100 de ani, a înfruntat toate primejdiile şi, în numele sătenilor săi, a plecat cu căruţa la Alba Iulia, pentru a se alătura celor 100.000 de români veniţi să susţină decizia deputaţilor reuniţi în Sala Marii Uniri, unde s-a hotărât unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
O zonă cu bogate tradiții culturale care așteaptă să fie descoperite, valorificate și conservate, arealul Văii Crișului Repede oferă, în fiecare an, obiceiuri și datini pe care le promovează în special elevii. Meritul cadrelor didactice care se ocupă de cercetarea și valorificarea acestor tradiții este de apreciat, întrucât promovează activitatea de voluntariat și pentru că atrage în realizarea proiectelor culturale.
Elevii claselor a X-a C și a XI-a D de la Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta au muncit timp de o lună, creând mai multe articole pe care le-au pus în vânzare în fața Primăriei Salonta. Banii adunați vor fi donați unor copii nevoiași.
Fundaţia pentru Cultură şi Educaţie Ecologistă ECOTOP, din Oradea, derulează proiectul „Conservarea biodiversităţii în Situl Natura 2000 ROSCI 0220, Săcueni, şi în aria naturală protejată 2.184, Lacu Cicoş.
Descoperirea unei cetăţi de pământ e, fără îndoială, o realizare ştiinţifică remarcabilă, cu atât mai mult cu cât introducerea ei în circuitul cultural a deschis noi teme de cercetare în istoria locală a Bihorului. E vorba de cetatea de pământ de la Almaşu Mic, o fortificaţie ce pare a fi de tip „pinten barat”, cu şanţ şi val de apărare şi cu terase fortificate.
Frumoasa stațiune montană Stâna de Vale s-a învăluit în straiele albe ale iernii. De miercuri, iarna a pus stăpânire pe Stâna de Vale, stratul de zăpadă, care măsura 40 de centimetri, transformând peisajul într-un colț, imaculat, de basm.