
Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri a fost prilej de bucurie și la Școala Gimnazială „Georgiu Popa” din Câmpani, care s-a alăturat marii sărbători cu sufletul și cu fapta.
Şirul evenimentelor şi manifestărilor cultural-istorice organizate în cinstea Centenarului Marii Uniri (1918-2018) de către Primăria şi Consiliul Local Ştei, în frunte cu primarul oraşului, ing. Iulian Balaj şi viceprimarul ec. Marius Cioară, s-a încheiat cu excursia de o zi la Alba Iulia, care a avut loc chiar în data de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României.
Colindele creștine sunt sunetul de clopoței ce vestesc Marea Sărbătoare a Nașterii Domnului. Festivalul de colinde, ajuns la ediția a IX-a, organizat de Biserica ortodoxă „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Aleșd, preot paroh dr. Ovidiu Bocșan, în parteneriat cu Primăria, se constituie în promotorul sărbătorilor creștine ce marchează luna decembrie și ianuarie, începând cu Sfântul Ierarh Nicolae, continuând cu Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza și Sfântul Ioan.
Elevii de la Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta au organizat marți, 27 noiembrie, activitatea „La mulți ani, România!”, dedicată Centenarului Unirii de la 1918, din cadrul proiectului educațional „Porți către prietenie”.
„Eu plec, dar vă las câteva pagini de istorie locală în cartea „Bratca - arheologia unei civilizații rurale” spre amintirea celor care cu demnitate și spirit românesc au făurit România întregită în anul 1918”, par să fie cuvintele distinsului profesor Ioan Groze încondeiate cu un real talent și măiestrie în monografia comunei Bratca, apărută în anul 2009.
Beiușul s-a aflat în centrul evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918. Contribuția beiușenilor la făurirea României Mari a fost una semnificativă.
De 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a Centenarului Marii Uniri, 10 elevi ai clasei a XII-a B de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, alături de prof. Livia Ghiurcuţa, au avut ocazia de a păşi pe urmele celor care cu 100 de ani în urmă puneau ultima piatră la temelia României Mari.
În anul 2018, în care aniversăm un secol de la constituirea României Mari, Parohia Subpiatra a organizat multiple activități culturale, educaționale și comemorative, cu participarea unor invitați și a tinerilor din localitate.
În pragul Centenarului Marii Uniri, elevi și cadre didactice de la Colegiul Tehnic „Unirea” Ștei s-au constituit în adevărați „ambasadori” bihoreni, săptămâna trecută, pe meleaguri mureșene, unde au participat la spectacolul-eveniment „Unirea – un secol de istorie și de istorii”.