Săptămâna trecută, în pragul Centenarului Marii Uniri, elevii de la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei au fost angrenați în frumoase activități, sugestiv intitulate, „România, țară sfântă. România, țara mea”.

Săptămâna trecută, în pragul Centenarului Marii Uniri, elevii de la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei au fost angrenați în frumoase activități, sugestiv intitulate, „România, țară sfântă. România, țara mea”.
O activitate cu mare încărcătură emoțională, cu noutăți în premieră, necunoscute până în prezent, s-a desfășurat în cadrul proiectului „Pe urmele strămoșilor”, inițiat de prof. Maria Mălai și coordonat de prof. Florin Mălai, de la Colegiul Tehnic Vadu Crișului.
Nu cred că putea fi o zi mai aleasă, deosebită și specială decât aceasta: 26 noiembrie. Pentru noi, localnicii din Auşeu și, de altfel, pentru toți românii, această zi are o triplă semnificație – culturală-religioasă, patriotică și istorică.
În cadrul proiectului „Romi și ne-romi sărbătoresc împreună Centenarul Marii Uniri” săptămâna trecută a fost organizat la Tinca un eveniment la care au fost invitați elevii claselor de a IV-a din Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca.
Ca în fiecare an, elevii și profesorii de la Școala Gimnazială nr.1 Balc cinstesc Ziua Națională a României. Anul acesta este însă unul special, deoarece se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire (1918-2018) de la Alba Iulia.
Sub deviza „Simţim româneşte”, în perioada 15 – 23 noiembrie, elevii claselor pregătitoare de la Școala Gimnazială „Nestor Porumb” din Tulca au participat la mai multe evenimente organizate cu ocazia Centenarului.
Pentru a marca ziua de 1 Decembrie, Primăria și Consiliul local Aleșd organizează vineri, 30 noiembrie, în Piața Unirii, un ceremonial militar, urmat de un program artistic.
Vineri, 23 noiembrie, cei doi colegi ai cotidianului CRIŞANA, Remus Toderici şi Cristina Puşcaş, au fost invitaţii Liceului Tehnologic nr. 1 din Suplacu de Barcău, în cadrul proiectului „Poveşti de succes”. Cele două poveşti de viaţă au avut darul să-i inspire pe tinerii liceeni, nu doar în alegerea profesiei, dar şi în a-i motiva în a fi mai activi, mai implicaţi în comuniatatea din care fac parte.
Comuna Oșorhei a câștigat Marele Trofeu al Festivalului-concurs „D’ale porcului”, ediția a V-a. Totodată, duminică, organizatorii au reușit să doboare recordul mondial „Cel mai lung caltaboş din lume”, realizând un caltaboș de 208,2 m.
Fără îndoială, evenimentul cultural-artistic al acestei săptămâni a fost Festivalul Național de muzică populară „Cântă, cântă, gură scumpă”, desfășurat în cadrul Proiectului „Beiuș.Door - Poartă spre promovarea multiculturalității în Țara Beiușului” și găzduit de Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș.