15 septembrie 2018, ziua mult așteptată de mulți voluntari, cadre didactice și elevi dornici să se implice în coledarea selectivă a deșeurilor din orașul Aleșd și apropierea acestuia.

15 septembrie 2018, ziua mult așteptată de mulți voluntari, cadre didactice și elevi dornici să se implice în coledarea selectivă a deșeurilor din orașul Aleșd și apropierea acestuia.
Printre cele 12 subunități din județ ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” care au aniversat, alături de concetățeni, Ziua Pompierilor din România s-a regăsit și Stația de Pompieri Ștei, care și-a deschis larg porțile pentru a primi cu mare bucurie vizita celor curioși de trăi pe „viu” câteva ore alături de „stăpânii focului”.
Sâmbătă, 15 septembrie, peste 500 de voluntari șteieni, majoritatea elevi și profesori din cele patru instituții de învățământ, au participat pe străzile urbei la marea curățenie, eveniment derulat în cadrul Zilei Naționale a Curățeniei.
Ziua pompierilor, moment cu semnificații deosebite în conștiința salvatorilor de profesie, în care acum 170 de ani, în Dealul Spirii, compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, a înfruntat cu prețul vieții, trupele otomane, inamice, covârșitoare ca număr, sosite să înăbușească revoluția pașoptistă.
2.500 de elevi, un sfert din populația orașului Aleșd, au început un nou an de școală, pe drumul lung al devenirii lor ca cetățeni. Despre educație și necesitatea învățării s-au exprimat toți factorii educaționali și oficialitățile prezente la festivităţile de deschidere a anului şcolar.
Joi, 13 septembrie, sediul Secției de Pompieri Beiuș a fost mai animat ca de obicei, zeci de localnici și nu numai, majoritatea copii, profitând de Ziua Porților deschise pentru a putea vedea, din interior, cum se desfășoară activitatea celor care, cu abnegație, cu altruism și chiar cu eroism, uneori, luptă cu focul și cu stihiile naturii pentru a salva vieți și bunuri.
Luni, 10 septembrie, ca peste tot în țară, și la Beiuș a sunat clopoțelul. Miile de elevi și sutele de dascăli, care formează comunitatea școlară beiușeană, s-au reunit luni între zidurile venerabilelor așezăminte de învățământ ale unei urbe ce și-a câștigat renumele de citadelă a culturii și educației românești.
Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, în data de 8 septembrie 2018, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, comunitatea din Cetea a fost martora unei manifestări complexe ocazionată de dezvelirea și sfințirea efigiilor regelui Ferdinand și Reginei Maria, întregitorii României Mari, amplasate pe Monumentul Eroilor.
Bucuria împăratului David, cuprinsă în Psalmul 133 din Sfânta Scriptură - „Iată ce plăcut şi ce dulce este să locuiască fraţii împreună!”, a fost împărtășită recent în cadrul sărbătorii anuale „Părtășia creștină a fiilor satului”. Evenimentul cu ecou regional a fost organizat de bisericile baptiste din localitățile bihorene Mărțihaz și Ianoșda.
În contextul Anului Centenar 2018, proclamat de Patriarhia Ortodoxă Română drept An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, duminică, 2 septembrie, în Parohia Ortodoxă Subpiatră, s-a desfășurat o frumoasă manifestare cultural-educațională.