Resursele financiare totale necesare implementării schemelor de ajutor excepțional în sectorul zootehnic au o valoare de 129.166.292 lei, echivalentul sumei de 26.100.000 euro.

Resursele financiare totale necesare implementării schemelor de ajutor excepțional în sectorul zootehnic au o valoare de 129.166.292 lei, echivalentul sumei de 26.100.000 euro.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat un proiect de OUG care prevede realizarea de centre de colectare unde se face preluarea cantităţilor de fructe de pădure, ciuperci şi/sau de plante medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură şi au loc operaţiuni de sortare, spălare, prelucrare, condiţionare şi depozitare.
Obiectivul principal al schemei prevăzute de Ordinul nr. 20.953/2022 îl reprezintă sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), prin acordarea de fonduri nerambursabile pentru îmbunătățirea competențelor în rândul angajaților, cu aplicabilitate în tehnologiile emergente.
Adeverințele sunt eliberate de Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) doar pentru ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, subvenție plătită de la bugetul de stat.
Modificările legale vizează, în esență, categoriile de contribuabili/plătitori obligate să transmită fișierul standard de control fiscal, precum și categoriile de contribuabili/plătitori exceptate de la transmiterea fișierului standard de control fiscal.
Scopul principal al reglementărilor este digitalizarea procesului de înregistrare în registrul comerțului, accesibilitatea online a tuturor formalităților, precum și simplificarea procedurilor de înregistrare, în acord cu Directivele UE în acest domeniu.
Schema se aplică pe întreg teritoriul României, pentru producătorii agricoli care utilizează suprafețe cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, potrivit cererii unice de plată 2022, de minim 0,1 ha inclusiv și maxim 200 ha inclusiv indiferent dacă suprafața declarată în cererea unică de plată 2022 este mai mare de 200 ha și achiziționează resursele materiale necesare.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) reaminteşte contribuabililor că, potrivit art. 61 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare, "constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege".
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că pentru obţinerea sumei de bani reprezentând renta viageră agricolă aferentă anului 2021, rentierii agricoli se pot prezenta până la data de 31 august 2022, personal ori prin mandatar/curator/tutore, la oricare Centru judeţean al APIA.
Potrivit unui proiect lansat de MADR spre dezbatere publică, beneficiarii sprijinului de 1.200 euro/ha pentru producția de struguri de masă vor trebui să aibă completat Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor doar pentru anul de producție 2022, și nu începând cu data înființării culturii.