Cultivatorii de cartofi vor putea primi în acest an un sprijin financiar de 200 de euro pe hectar printr-o schemă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de cartofi de consum în anul 2022.

Cultivatorii de cartofi vor putea primi în acest an un sprijin financiar de 200 de euro pe hectar printr-o schemă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de cartofi de consum în anul 2022.
Inițiatorii subliniază că actul normativ urmează să aibă „un impact favorabil asupra mediului de afaceri prin înlesnirea accesului la finanțare a unui număr cât mai mare de întreprinderi mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie.
Finanțarea granturilor este asigurată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) din Programul Operațional Competitivitate.
Potrivit comunicatului Executivului european, măsura face parte din strategia României de asigurare a protecției pădurilor și a biodiversității. Schema va contribui, de asemenea, la obiectivele strategice ale UE legate de tranziția verde.
Taxarea inversă la cereale a fost prelungită şi după luna iunie 2022, având în vedere efectele pozitive produse de această măsură, respectiv reducerea evaziunii fiscale şi eliminarea treptată din piaţă a firmelor fantomă create pentru a eluda plata TVA.
Propunerea va consolida drepturile consumatorilor și va încuraja furnizarea transfrontalieră a serviciilor financiare pe piața unică.
Persoanele fizice care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor din locuinţe proprietate personală și încasează contravaloarea serviciilor efectuate direct către populaţie au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Actul normativ reglementează atât durata contractelor de atribuire, concesiune sau închiriere a pășunilor comunale - între 7 și 10 ani, cât şi obligația ca suprafețele să revină numai crescătorilor de animale din respectiva unitate administrativ-teritorială.
Începând cu data de 1 iulie 2022, şi operatorii economici stabiliți în România au obligația, în relația B2G să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.
Potrivit prevederilor legale, unitățile din domeniul hranei pentru animalele din ferme, indiferent că este vorba de unități care produc hrana, o depozitează, o transportă sau doar intermediază, își pot desfășura activitatea numai după ce au fost autorizate de Direcțiile Sanitar-Veterinare județene.