Vineri, 24 iunie a.c., la Cercul Militar din Oradea, a avut loc o întrunire comemorativă închinată răscoalei conduse de Horea, Cloșca și Crișan, eveniment social- economic și politic înscris în istoria românilor și Europei epocii moderne.

Vineri, 24 iunie a.c., la Cercul Militar din Oradea, a avut loc o întrunire comemorativă închinată răscoalei conduse de Horea, Cloșca și Crișan, eveniment social- economic și politic înscris în istoria românilor și Europei epocii moderne.
26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Acesta zi a fost instituită pentru a marca data de 26 iunie 1848, când guvernul pașoptist provizoriu de la București a decretat că Tricolorul - roșu, galben și albastru, cu deviza „Dreptate - Frăție”, reprezintă steagul național al tuturor românilor.
Cetățean de onoare al municipiului Oradea, Miorița Săteanu se numără printre foștii elevi ai Gimnaziului Unic al Liceului greco-catolic din Oradea, care au avut onoarea şi binecuvântarea să primească Prima Sfânta Împărtășanie din potirul ţinut în mâini de Preasfinţitul Episcop Ioan Suciu, la 25 iunie 1945.
Când expunea, în 1940, „La Blouse Roumaine”, Henri Matisse făcea cunoscută întregului mapamond frumusețea și originalitatea portului tradițional românesc. Expusă actualmente la Centrul Național de Artă și Cultură „Georges Pompidou” din Paris, pictura menționată continuă să suscite un viu interes atât printre iubitorii de artă, cât și printre pasionații de etnografie.
În satul Borod din Bihor, timpul parcă s-a oprit în loc. Peste 200 de dansatori, sosiți din zona Aleșdului și din localitățile învecinate, au dat viață unui tablou viu al satului românesc de odinioară, în cadrul evenimentului „Danț pe Valea Mîșchii”, cu ocazia căruia s-a filmat și un documentar impresionant.
Porumbeii lui Matia Călin Şchiop confirmă şi în acest an: locul 1 pe Bihor la concursul de la Nordhausen la porumbei şi locul 1 pe zona de vest şi judeţ la crescători
„Tradiția adevărată e singura merindă sufletească", spunea marele Liviu Rebreanu. Într-adevăr, în istoria comunei Vadu Crișului, Târgul de la Vama Sării a devenit un reper istoric.
Sâmbătă, 5 iulie, şi duminică, 6 iulie, va fi organizată prima ediție a evenimentului „Gusturi și tradiții de Bihor” în orașul Ștei, în parcul din fața Casei de Cultură. Intrarea este liberă.
Localitatea Borod va găzdui duminică, 22 iunie, de la ora 14.00, evenimentul „Danț pe Valea Mîşchii”, o manifestare dedicată valorilor autentice ale satului românesc autentic.
Pentru cei 29 de absolvenți din clasa a VIII-a de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei – a cărui conducere este compusă din prof. Cristian Andru și Cristian-Petru Gavriș, director, respectiv director adjunct – clopoțelul a sunat ultima oară în această instituție de învățământ, la nivel gimnazial.