La 20 aprilie 1919, în urmă cu exact 95 de ani, generalul Traian Moşoiu intra în Oradea în fruntea trupelor române consfinţind astfel o realitate politică reflectată de hotărârile Marii Adunări Naţionale de la 1 Decembrie 1918.
Controverse
Ziua limbii române şi Ziua naţională
Marile idei, cele fondatoare de culturi, au toate o origine folclorică sau colectivă. Ele sunt creaţie a mintalului colectiv, chiar dacă se vestesc lumii aparent brusc printr-un vestitor mesianic. Confucius a sistematizat ceea ce minţile generaţiilor de chinezi au elaborat de-a lungul veacurilor.
- 15 Aprilie 2014
- Citeste
Scurt pe doi din colţul hărţii
- 13 Aprilie 2014
- Citeste
Şi anti-democraţi, şi faliţi
Alegerile din Ungaria şi Turcia au validat triumfal poziţia partidelor conduse de, Viktor Orban şi Recep Erdogan. Ambii sunt lideri autoritarişti, afişând un dispreţ vădit faţă de democraţie. Pe deasupra, Erdogan s-a ilustrat şi prin scandaluri de corupţie. Cu toate acestea, partidele lor au câştigat detaşat alegerile.
- 11 Aprilie 2014
- Citeste
Ce fel de oameni suntem şi ce fel de oameni creştem?
Nivelul de civilizaţie şi de cultură a unei populaţii este compus din arii existenţiale diferite şi multiple, care se influenţează între ele, dar nu neapărat în mod esenţial. Dau un singur exemplu, definiţia omului sovietic: „Tiehnica iest, cultura niet".
- 10 Aprilie 2014
- Citeste
Diplomaţie şi tact în relaţia României cu Rusia
Nici Primul şi nici Al Doilea Război Mondial n-au reuşit să rezolve, prin tratatele de pace încheiate, toate problemele rămânând ca unele să fie soluţionate ulterior pe cale diplomatică, prin noi tratative purtate direct între părţile interesate sub supraveghere şi asistenţă internaţională.
- 07 Aprilie 2014
- Citeste
Scurt pe doi din colţul hărţii
Desigur, cea mai sinistră păcăleală de 1 aprilie sunt noile creşteri de preţuri. Ce-a dat înapoi Ponta la pensiile şi salariile bugetarilor, tăiate de „regimul criminal" Boc-Băsescu, se ia acum, îndoit, de la toată lumea. Asta-i o lecţie de învăţământ politic.
- 06 Aprilie 2014
- Citeste
Taxaţi la sânge
Drama în politica noastră este că de fiecare dată cel care îţi promite că te scapă de un rău e ori la fel de rău, dacă nu chiar mai rău. Exploatând speranţa naivă a oamenilor, eliberatorii şi binefăcătorii societăţii triumfă. Din 1989 trăim în acest scenariu, dar el e valabil şi pentru perioadele de dinainte.
- 04 Aprilie 2014
- Citeste
Un nou apel către consilierii locali - Nu votaţi mutarea Muzeului în Cetate
Ideea mutării Muzeului Ţării Criţurilor în Cetatea Oradea a născut o reacţie vehementă din partea muzeografilor, dar şi a unei părţi din societatea civilă.
- 03 Aprilie 2014
- Citeste
Un primar eficient, fără lipici la cultură
Nu poate spune nimeni că actualul primar al Oradiei a dormit pe el în cele două mandate. Oraşul s-a schimbat mult în bine, are o faţă europeană şi poate fi uşor confundat, la o scară mai mică, cu cele din Occident.
- 02 Aprilie 2014
- Citeste