Scriu cele de mai jos, impresionat fiind de inventivitatea şi modul de abordare a unei acţiuni tehnice de un „dac" fără carte al zilelor noastre, om care a crescut şi trăieşte în codru după legile lui. Însă din vârful muntelui stâncos nu poate stoarce apă. Lupta lui şi a înaintaşilor lui a fost aprigă pentru existenţa privind asigurarea apei, adusă până acum din vale cu sacaua tractată de doi boi pe drumul stâncos care şerpuieşte pe „Dealul mare" din Valea Poienii de Fâşca până în vârf unde îşi are cocoţată casa moştenită din străbuni. Printr-o muncă asiduă cinstită şi onestă, omul nostru a acumulat niţică avere, deţinând astăzi vreo 300 de oi, apoi 70-80 de porci crescuţi în aşa numitul sistem „zoo-pastoral" prin păduri unde cele 7-8 scroafe matcă se încrucişează cu vierul sălbatic care dau metişi cu însuşiri dominante de sălbatic, 8-10 bovine din care matcă 4-5 vaci cu lapte. Veniturile din acestea i-au permis să cumpere în jurul casei peste 30 de jugăre de pământ stâncos şi sărac în care nu se pot introduce tehnică modernă de mecanizare şi plante productive ameliorate genetic, deoarece panta este aşa de mare încât nu se poate lucra pământul decât în mod rudimentar cu plugul reversibil tractat de animale pe aceeaşi brazdă cu răsturnarea brazdei spre vale. Pământul de aici este sărac şi neroditor, aici se cultivă doar câteva plante, printre care şi secara, pentru pită şi furaje, cereală descrisă de Plinius contemporan cu generalul roman Cornelius Fuscus, ucis în luptă de regele dacilor Decebal în anul 87 e.n. Poate nu întâmplător mulţi din această zonă poartă numele de Secară ca şi protagonistul nostru de mai jos, cu prenumele bărbaţilor de Corneliu şi a femeilor de Cornelia. „Dacul" nostru s-a gândit ce soluţii poate adopta pentru a duce apă în vârful dealului la el acasă fără sacaua de odinioară şi să vedeţi ce a putut face un om fără carte, fără a cerşi fonduri PHARE de la Uniunea Europeană pentru modernizări rurale, cum este astăzi la modă.
Controverse
Nu vaccinărilor forţate!
În acest articol readuc la cunoştinţa românilor rezultatele ajutoarelor medicale intrate în România imediat după evenimentele din decembrie 1989.
- 20 Decembrie 2008
- Citeste
Ciorba reîncălzită a noii guvernări
Emil Boc le povestea pedeliştilor că, la negocierile pentru noul Guvern, Mircea Geoană a venit în fruntea unei delegaţii de şase pesedişti, în loc de patru, aşa cum conveniseră iniţial. "Ştiţi, la noi în partid sunt şase aripi", s-ar fi justificat Geoană. Că n-a fost o glumă a demonstrat-o încăpăţânarea ulterioară a pesediştilor de a rămâne doar patru la negocieri.
- 20 Decembrie 2008
- Citeste
CARACTERUL COMUNIST AL LOVITURII DE STAT - DIN DECEMBRIE 1989 (II)
- 18 Decembrie 2008
- Citeste
La regiile orădene, tot directorii sunt "împăraţi"
La propunerea executivului orădean s-a constituit, în urmă cu o lună, o comisie formată din patru consilieri locali şi primarul Oradiei, menită să analizeze activitatea directorilor de regii şi societăţi comerciale la care Municipiul Oradea este acţionar, precum şi nivelul remuneraţiei acestora. Din păcate, rezultatele la care această comisie a ajuns nu aduc nimic nou: chiar dacă performanţele şefilor de regii nu sunt strălucitoare, veniturile lor salariale nu vor avea de suferit.
- 17 Decembrie 2008
- Citeste
Abia s-a lărgit centura că s-a şi strâmtat... cureaua
După aproape şase luni de calvar, circulaţia rutieră pe tronsonul cuprins între intersecţia Densusianu - Meşteşugarilor şi giraţia de la Calea Sântandrei a fost reluată ieri în jurul prânzului. Mai mult, pe această porţiune de 2 km se rulează pe patru benzi, fiind primul tronson din drumul de centură pe care se circulă la capacitate maximă.
- 16 Decembrie 2008
- Citeste
Hora locală
- 15 Decembrie 2008
- Citeste
Politica sacului de box
PSD-ul a căzut ca musca în pânza păianjenului de la Cotroceni. După ce l-a desemnat prim-ministru, pe patru ani, pe Stolojan, Băsescu vine acum şi pune condiţii pentru viitorii miniştri ai cabinetului, toate cu atingere la personalităţi marcante ale PSD. Băsescu cere fără politicieni penali, baroni sau aleşi locali. Lovitura îi atinge dintr-un foc pe Miron Mitrea, Adrian Năstase, Liviu Dragnea.
- 13 Decembrie 2008
- Citeste
Râde plânsu' de-altădată...
Ritualul împerecherii politice se apropie de sfârşit. Ceea ce părea greu de anticipat, înainte de alegeri, şi anume o alianţă PDL-PSD, iată că a devenit realitate. Artizanul indirect al acestei alianţe este în bună măsură, Călin Popescu Tăriceanu, care nici în ruptul capului n-a acceptat renunţarea la postul de premier. Foarte multă lume a sancţionat acest gest interpretându-l doar ca o formă a luptei oarbe pentru ciolan. Dacă e să analizăm mai la rece, am putea spune, că în negocierea cu PDL, Tăriceanu avea toate motivele să nu cedeze în faţa celor cu care s-a şicanat vreme de patru ani. Intrarea la guvernare prin renunţarea la postul de premier ar fi fost pentru Tăriceanu o cedare şi o umilinţă în faţa lui Traian Băsescu, cel cu care s-a luptat atâţia ani.
- 12 Decembrie 2008
- Citeste
Cartierul Luceafărul trăieşte la înălţimea preţurilor mari
Sub motoul "Luceafărul - trăieşte la înălţime", primul bloc din Cartierul Luceafărul a fost inaugurat oficial ieri, în prezenţa reprezentanţilor mass-media. După aproape doi ani de la demararea lucrărilor, Selina Invest a reuşit finalizarea a 40 din cele 104 apartamente proiectate în acest imobil. Preţurile apartamentelor depăşesc încă toate aşteptările. Astfel, o garsonieră cu o suprafaţă de 46 mp costă 55.000 de euro, în timp ce un penthouse cu o suprafaţă de 160 mp, plus o terasă de 120 mp ajunge la suma de 260.000 euro.
- 12 Decembrie 2008
- Citeste