Vorbim de gimnaziu și ne gândim la tendințele generale de diminuare în toate planurile a rolului formativ și performativ al școlii, urmat de diminuarea conținuturilor din învățământul preuniversitar. E adevărat sau nu e adevărat? E o falsă impresie? Putem declanșa o controversă. Mai puțină teorie și mai multă practică – e un alt imperativ al școlii. Mai puțin apel la memorie și mai multe aplicații – e un alt deziderat de înnoire. Să pregătim elevii pentru piața muncii chiar din gimnaziu nu e un pic exagerat? Nu înseamnă asta „cât mai puțină școală”?
Controverse
Inteligent, independent, impertinent
În sfârșit îi vedem și pe politicieni că-și pun pielea la bătaie. Arafat, Iohannis, Cîțu... s-au vaccinat. În general, lumea e favorabilă imunizării, dar, desigur, mai sunt și voci critice. Pe logica acestora, mai bine mori pe mâna ta, decât să te lași „cipat” de mâna altuia.
- 17 Ianuarie 2021
- Citeste
Simptome - Putem trăi fără cultură?
Restricțiile din pandemie s-au răsfrânt într-un mod specific asupra tuturor domeniilor și asupra relațiilor noastre cu lumea și cu semenii. Cultura este, prin excelență, o problemă de relație, astfel încât s-a dovedit, inevitabil, printre cele mai afectate, după sănătate și economie
- 12 Ianuarie 2021
- Citeste
Inteligent, independent, impertinent -
Sub genericul clasic „Dacă doriţi să revedeţi”, se tot aud încă ecouri ale programului de revelion difuzat de TVR. Puterea s-a simţit lezată în amorul propriu de scenetele, e drept uneori grobiene, ale „celebrilor” Dan Bittman şi „Vacanţa mare”.
- 10 Ianuarie 2021
- Citeste
Simptome - Proiectul cultural al unei reviste reînnoite
Se anunță un an fierbinte pentru instituțiile culturale restructurate de Consiliul Județean Bihor (CJB). Vor trece prin reevaluări și analize de etapă, în funcție de performanțe și realizări. E firesc. Sunt premisele unei înnoiri benefice și pentru revista Familia, trecută în subordinea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor. Nu mai există cale de întoarcere. Soluția e onorabilă și promițătoare.
- 06 Ianuarie 2021
- Citeste
Ce a învățat presa în pandemie
Anul 2020 a fost pentru toate profesiile o piatră de încercare. Jurnalismul nu s-a numărat printre meseriile puse în fața dispariției sau a suspendării temporare, cum s-a întâmplat cu cele din HoReCa sau din turism. Presa, mai solicitată ca oricând din nevoia publicului de a afla ce se întâmplă, de a primi explicații și de a primi mesajele oficiale, a trebuit să schimbe ceva în practica sa, să renunțe la unele inerții și să se adapteze.
- 06 Ianuarie 2021
- Citeste
Simptome - Ce se întâmplă la revista Familia?
E mare zarvă în jurul reformei administrative de la revista Familia! (Nu discut acum restructurările din celelalte instituții culturale locale – poate altă dată.) Nu toți care au aflat de schimbare au înțeles ce s-a întâmplat.
- 04 Ianuarie 2021
- Citeste
Pluguşor
...de pandemie, Din ţara lu’ dă-mi-o mie, Guvernarea?! Na-ţi-o ţie! A naibii politichie!
- 03 Ianuarie 2021
- Citeste
A fost 2020 un an atât de rău?
Anul care tocmai se va încheia poate fi catalogat oricum, numai un an bun nu. Și, totuși, din multe puncte de vedere 2020 este un an reușit. Am învățat cât de fragilă și perisabilă este existența noastră, ne-am adaptat la digitalizare, am învățat să ne prețuim medicii și am reușit să controlăm pandemia.
- 30 Decembrie 2020
- Citeste
Inteligent, independent, impertinent
Semne bune anul ari, în valul al doilea, imunizăm demnitarii! Fix așe făcem, că fără dânșii nu putem! * A fost un circ, pe funcțiile din noul guvern, la PNL de și-au stricat ăştia sărbătorile.
- 27 Decembrie 2020
- Citeste