Colectivul Teatrului Szigligeti din Oradea este în doliu după moartea fulgerătoare a maestrului de lumini Nosz Botond. „Moartea lui este o pierdere imensă pentru lumea teatrală orădeană și din Transilvania”.

Colectivul Teatrului Szigligeti din Oradea este în doliu după moartea fulgerătoare a maestrului de lumini Nosz Botond. „Moartea lui este o pierdere imensă pentru lumea teatrală orădeană și din Transilvania”.
În perioada 13-15 ianuarie, la Turnul Severin, a avut loc Festivalul Internaţional de Literatură Mihai Eminescu, eveniment aflat la cea de-a 31-a ediţie. Poetul bihorean Gheorghe Vidican a fost distins cu premiul festivalului şi medalia jubiliară Premiul Mihai Eminescu.
Forțele de intervenție din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” au acționat în weekendul care a trecut pentru stingerea a patru incendii produse în Ștei, Tinăud, Sârbi și Oradea, trei dintre acestea fiind, cel mai probabil, generate de coșurile și burlanele de evacuare a fumului, necurățate de funingine sau deteriorate.
În România sunt peste 6.000 de oameni, columbofili, care practică sportul cu porumbei călători. În ţară şi în Bihor, la baza a multor crescătorii cu rezultate stau porumbeii proveniţi de la crescătorul Ştefan Butucanu, din Galaţi. În această săptămână, la invitaţia crescătorilor din zona Vadu Crişului şi Beiuş gălățeanul a făcut o vizită în Bihor.
Numărul persoanelor din Bihor infectate cu virusul care provoacă Covid-19 a crescut, de duminică până luni dimineața, cu 44. La nivel național s-au înregistrat 1.509 cazuri noi de Covid (din 8.901 teste efectuate) și 50 de decese.
Peste 7.500 de persoane au fost legitimate și 545 de societăți comerciale și mijloace de transport au fost verificate în weekend, pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus, în județul Bihor.
Așa poate fi numită cartea „Bihoreni de ieri și de azi” a cunoscutului scriitor monograf Constantin Butișcă. Neobositul autor s-a remarcat ca un bun cunoscător al istoriei localităților din zona natală, a oamenilor, tradițiilor și obiceiurilor păstrate, pe care le-a imortalizat în adevărate istorii locale.
Reprezentat de artiştii fotografi Adela Rusu și Ovi D.Pop, Varadinum Foto Club din Oradea a organizat joi, 14 ianuarie, la Filarmonica de Stat, vernisajul expoziţiei anuale a membrilor fotoclubului.
Weekend cu teatru de bună calitate la Oradea. Vineri și sâmbătă, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, a avut loc premiera spectacolului „Moștenirea norocului”, de Thanasis Papathanasiou și Mihalis Reppas, în traducerea Athenei Demetriad.
Beiușul este unul dintre acele locuri înnobilate prin descinderea geniului poeziei românești, Ioan Slavici afirmând că Eminescu ar fi putut să ia bacalaureatul în urbea de pe Crișul Negru, în anul 1869, după ce încercase asta și la Blaj.