Duminică, 21 aprilie, biserica ortodoxă din Roșia a găzduit cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de pricesne „Cântați Domnului cântare nouă”, eveniment ce face parte din proiectul „Lumină din lumină”, derulat de Consiliul Județean Bihor.
.jpeg&w=337&h=208&zc=3)
Duminică, 21 aprilie, biserica ortodoxă din Roșia a găzduit cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de pricesne „Cântați Domnului cântare nouă”, eveniment ce face parte din proiectul „Lumină din lumină”, derulat de Consiliul Județean Bihor.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Tinca, în strânsă colaborare cu Centrul Eparhial, a organizat conferința intitulată „Generația Dopaminei. Promisiuni și capcane fiziologice în lumea plăcerilor interzise”, susținută de binecunoscutul Părinte Arhidiacon Adrian-Sorin Mihalache.
La Căminul Cultural din satul Cihei, comuna Sânmartin, au avut loc, duminică, 21 aprilie, sfințirea - oficiată de preotul paroh Alex Krenek - și inaugurarea plăcii memoriale închinată poetului învățător-erou George Sfârlea.
În aproape toate localitățile județului nostru, din 4 până pe 28 aprilie, au loc concerte de pricesne și cântări specifice acestei perioade, printre care și orașul Ștei, în organizarea Primăriei și a Consiliului Local Ștei, Consiliului Județean Bihor, Centrului de Cultură al județului Bihor și Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime” Ștei.
Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a însemnat exprimarea fără echivoc a hotărârii de alipire pentru totdeauna la trupul țării a tuturor locuitorilor provinciilor românești de dincoace de Carpați.
Muzeul Oraşului Oradea, din complexul Muzeul Ţării Crişurilor, este primul muzeu din afara Republicii Moldova care găzduieşte, în premieră, expoziţia „Colecţia de monede emise de Moldova Suverană", ce va putea fi vizitată în Cetatea orădeană până în data de 1 iunie.
La Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, a devenit o tradiție ca profesorii și elevii să organizeze acțiuni caritabile în preajma sărbătorilor pascale ori a celor de iarnă. Cuprinse în proiectul județean „Micul întreprinzător”, sub sloganul „Dăruind, devenim mai buni!”, aceste activități sunt organizate de conducerea școlii, Consiliul Școlar al Elevilor și comisia pentru Strategia Națională de Acțiune Comunitară (SNAC).
Peste 379 de hectare de suprafețe din fondul forestier național, din care peste 272 ha regenerări naturale și 107 ha împăduriri și reîmpăduriri, au fost regenerate de Direcția Silvică Bihor, în cadrul „Lunii Plantării Arborilor”, desfășurată între 15 martie și 15 aprilie.
Școala Gimnazială „Nicolae Bogdan” Vașcău în colaborare cu Departamentul de Istorie din cadrul Universității din Oradea, Școala Doctorală de Istorie, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” și Asociația „Gheorghe Șincai” au organizat comemorarea a 105 de la trecerea în neființă a martirului local, Nicolae Bogdan.
Mii de pelerini și-au îndreptat pașii duminică, 7 aprilie, către Mănăstirea Izbuc, bucurându-se de un program duhovnicesc inedit, cu o tradiție de 15 ani, unde au luat parte la slujbele sfinte și sfințitoare, Taina Sfântului Maslu și concertul Lumină din Lumină.