Ceea ce caracterizează din punct de vedere social progresul omenirii este respectul faţă de fiinţa umană, faţă de individ. În antichitate sclavii erau vânduţi ca animalele şi omorâţi la o adică. Chiar membrii familiei erau la discreţia absolută a capului familiei. Creştinismul a abolit această inumană condiţie a individului.
Controverse
Faţa hidoasă a banilor
Banii au o forţă nefastă asupra oamenilor, transformându-i, pe unii, în nişte fiinţe demne de dispreţ, imorale şi goale pe dinăuntru. Valoarea lor este dată doar de cantitatea de bani pe care o posedă, ceea ce înseamnă că au doar o „valoare monetară". Când acest soi de oameni ajunge în fruntea bucatelor, pericolul social este evident.
- 16 Ianuarie 2014
- Citeste
Oameni de stat
La început a fost cuvântul, iar cuvântul a determinat fapta. Aşa cum vorbele demnitarilor le conturează intrinsec demnitatea vorbelor şi profilul moral, demnitatea faptelor le întregesc statutul social. Sunt demnitarii noştri oameni de stat, sau rămân simple rozătoare de ciolan?
- 15 Ianuarie 2014
- Citeste
Un troc pentru neliniştea noastră
S-a spus, uneori, şi pe bună dreptate, că preşedintele Băsescu a deformat instituţia prezidenţială după bunul său plac. Dar acelaşi lucru nu se putea spune, până acum, despre instituţia guvernamentală. Am avut premieri, care au rămas cât de cât în schemă, ba unii chiar au fost nişte umbre în raport cu conturul semnificativ pe care îl permite această funcţie, vezi cazul Boc.
- 14 Ianuarie 2014
- Citeste
Statul și economia
Conceptul de creștere economică durabilă presupune amplificarea activității durabile la toate nivelurile începând de la activitatea microeconomică la nivelul întreprinderilor, cu influență pozitivă până la creșterea economiei naționale, a PIB, și în final creșterea standardului de viață al cetățenilor.
- 13 Ianuarie 2014
- Citeste
Scurt pe doi din colţul hărţii
- 12 Ianuarie 2014
- Citeste
Jaful şi corupţia, racilele societăţii româneşti
În trecutul ei, România a fost supusă unor jafuri continue şi masive de către cei ce au cotropit-o. Astfel, Imperiul Otoman îşi însuşea jumătate din veniturile Ţării Româneşti şi Moldovei prin haraci (tribut plătit sultanului) şi prin darurile făcute de domnitorii români şi fanarioţi pentru prelungirea domniilor.
- 10 Ianuarie 2014
- Citeste
Despre mila crocodililor
Nimeni nu va putea nega vreodată zicala franceză "Cine se aseamănă se adună", ea va rămâne eternă. Avem şi noi românii o zicală plină de înţelepciune "Corb la corb nu-şi scoate ochii", cea ce în esenţă, dar mai metaforic, (românul s-a născut poet!) este cam acelaşi lucru.
- 09 Ianuarie 2014
- Citeste
Un început furtunos de an
Anul 2014 a debutat în trombă în ceea ce priveşte agenda publică. O primă agitaţie a fost dată de isteria emigraţionistă creată în Anglia, şi-n alte ţări, care anunţa puhoaie de români şi bulgari, năvală peste ceaiul de la ora cinci. S-a dovedit a fi o mare fâsâială, cei mai mulţi dintre românii dornici de emigrare au plecat deja din ţară.
- 08 Ianuarie 2014
- Citeste
Poziţia Împăratului
Adrian Năstase, zis pe vremuri Împăratul, nu este o victimă. Corul de bocitoare de la televiziunile de partid îl vaietă aşa, dar el nu este o victimă. Nici a sistemului şi nici al vreunui regim dictatorial. Adrian Năstase este victima propriilor fapte, a nemăsuratului orgoliu plămădit pe culmile puterii şi a lăcomiei de familie.
- 07 Ianuarie 2014
- Citeste