Curtea mare a Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, s-a umplut joi, 23 ianuarie, de copii veseli, voioşi şi dornici de a juca Hora Unirii, ca preambul al zilei de 24 Ianuarie, ziua sărbătoririi Unirii Principatelor Române.
![Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - Hora Unirii în curtea şcolii](https://crisana.ro/timthumb.php?src=/media/fisiere/82592307_594650661080702_248359331454517248_n.jpg&w=337&h=208&zc=3)
Curtea mare a Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, s-a umplut joi, 23 ianuarie, de copii veseli, voioşi şi dornici de a juca Hora Unirii, ca preambul al zilei de 24 Ianuarie, ziua sărbătoririi Unirii Principatelor Române.
În Sala Mare a Teatrului Regina Maria, a avut loc, vineri seara, un spectacol extraordinar dedicat Unirii Principatelor Române.
Manifestările prilejuite de aniversarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române au avut loc, vineri, la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii. Evenimentul a început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat al României de către Bianca Diana Popa, elevă la Liceul de Arte Oradea, Secția Canto popular.
Prin rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005), ziua de 27 ianuarie (când, în 1945, trupele sovietice eliberau lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau) a fost aleasă ca Ziua Internațională de Comemorare a victimelor Holocaustului, iar la 24 ianuarie 2005, Adunarea ONU a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste.
Sala Mare a Primăriei Oradea a fost astăzi, 23 ianuarie, arhiplină pentru sutele de elevi veniţi să-i asculte pe cei mai învăţaţi despre semnificaţia momentului de la 24 ianuarie 1859, când s-a împlinit un deziderat de veacuri al naţiunii române, Unirea Principatelor.
Filarmonica de Stat Oradea va găzdui astăzi, 23 ianuarie, un concert deosebit dedicat împlinirii a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven. Evenimentul se va desfășura începând cu ora 19.00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”.
Cele mai importante instituţii şi asociaţii culturale au organizat miercuri, 15 ianuarie, chiar dacă independent şi nu în comun, câte un eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale. Majoritatea acestor acţiuni l-au avut în prim-plan pe Mihai Eminescu, ziua devind astfel plină de manifestări menite să le reamintească orădenilor despre importanţa poetului nepereche.
Sala de Conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea a fost plină ieri, la lansarea cărții „A învăţa să trăieşti veşnicia. Un dialog cu Sandu Frunză”, o lucrare despre care invitații au spus că este o rețetă pentru găsirea unui echilibru între autoritate și iubire.
Recunoştinţa urmaşilor nu e întotdeauna pe măsura faptelor înaintaşilor. Se confirmă la Oradea, unde monumentele funerare ale unor importanţi membri ai comunităţii ortodoxe din sec. al XIX-lea şi din prima jumătate a celui următor sunt profanate sau zac în uitare, în Cimitirul Municipal.
Joi, 9 ianuarie, vineri, 10 ianuarie, şi sâmbătă, 11 ianuarie, la Filarmonica de Stat Oradea au avut loc tradiţionalele reprezentaţii ale Concertului de Anul Nou. Dirijorul invitat anul acesta a fost Josef Suilen (Olanda), iar solista invitată a fost Silvia Micu (soprană).