Muşchiul de piatră, numit ştiinţific Cetraria islandica, iar popular lichen de piatră, muşchi de munte, muşchi creţ sau jebghiu de munte, creşte pe stâncile golaşe din regiunea alpină.
Muşchiul de piatră, numit ştiinţific Cetraria islandica, iar popular lichen de piatră, muşchi de munte, muşchi creţ sau jebghiu de munte, creşte pe stâncile golaşe din regiunea alpină.
Trandafirul reprezintă o plantă cu totul şi cu totul deosebită prin efectele ei terapeutice. Este o plantă folosită sub formă de ulei, pomezi, tincturi, băi si ceaiuri, încă din Antichitate. Puterea cu adevărat tămăduitoare a trandafirului stă în petale şi în parfum.
Un proiect finanţat din fonduri europene anunţă acordarea de burse consistente în cadrul unei şcoli postdoctorale. Proiectul este dezvoltat de Universitatea din Oradea în parteneriat cu Academia de Studii Economice - Centrul de Cercetări, Analize şi Politici Regionale Bucureşti şi ESSEC Business School Paris, proiectul fiind implementat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie, solicitantul şi beneficiarul proiectului.
Ministerul Sănătăţii a lansat, de la 1 august, un proiect destinat asistentelor medicale din întreaga ţară, finanţat din fonduri europene. Astfel, 4.000 de asistente medicale din 400 de spitale din toată ţara, cu sau fără cunoştinţe de bază în operarea calculatoarelor, vor fi instruite în vederea obţinerii certificatului ECDL (European Computer Driving Licence). Alte 400 de asistente vor deveni formatori.
Veşti bune pentru pacienţii hemodializaţi din judeţul Bihor. Programul "Dializă de vacanţă", iniţiat de Fresenius NephroCare, continuă şi vara aceasta şi nu presupune niciun cost pentru pacienţi, tratamentul fiind decontat în totalitate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
De la 1 iulie a intrat în vigoare Ordinul 615 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care s-a stabilit noul mod ce calcul al preţului de referinţă pentru medicamentele compensate. După noul sistem, susţinut de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, s-a promis că peste 700 de medicamente vor fi eliberate gratuit în timp ce pentru alte 900 va scădea coplata din parte bolnavului. Nici pomeneală, dau replica organizaţiile bolnavilor cronici, nou sistem majorează de fapt contribuţia cetăţenilor cu afecţiuni, cerând autorităţilor să oprească noul mod de calcul pentru că nu fac faţă creşterii preţului la medicamente, în medie cu 125%.
Din cele 2161 de posturi cuprinse în organigrama Spitalului Clinic Judeţean Oradea doar 1658 sunt ocupate, fapt ce duce la un deficit destul de mare de personal. Potrivit conducerii unităţii sanitare, gradul cel mai mare de neocupare se înregistrează în rândul asistentelor, infirmierelor şi al brancardierilor.