Pe toată scara vieţii animale raporturile dintre vieţuitoare sunt reglementate de legile brute ale forţei. Criteriile de evaluare ale forţei sunt diverse, de la dimensiune (e mai mare, fug, e mai mic, atac), la luptele directe sau prin diverse semnalizări (forme, culori etc.). Ideea e că forţa este un criteriu reglementativ.
Controverse
Portretul luptătorilor la bătrâneţe
Celebrul CNA, una din multele instituţii de pomană ale României, a căutat cu lumânarea o sancţiune pentru emisiunea "Profesioniştii" a Eugeniei Vodă, unde ziaristul Ion Cristoiu a făcut o caracterizare pozitivă la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu.
- 28 Decembrie 2010
- Citeste
De ce S-a născut Dumnezeu?
Întrebarea care constituie titlul acestui articol pare a fi la o prima privire un non-sens. În orice caz, pare a conţine fie o eroare de logică, fie una de limbaj sau pe amândouă deodată. Pentru că, nu-i aşa, oricine ştie sau se presupune că ar trebui să ştie că Dumnezeu tocmai de aceea e ceea ce este: fiindcă nu apare la un moment dat în existenţă, fiindcă e dintotdeauna. Deci cum să se fi născut vreodată?
- 27 Decembrie 2010
- Citeste
Nici o licitaţie fără contestaţie
Conducerea Primăriei Oradea anunţa recent primirea unei donaţii importante pentru construirea viitorului Centru Oncologic de la Spitalul Municipal Oradea. În acelaşi timp, viceprimarul Gheorghe Carp anunţa că licitaţia privind construcţia şi dotarea Secţiei de radiologie a noului Centru tocmai a fost contestată.
- 26 Decembrie 2010
- Citeste
Hora locală
- 26 Decembrie 2010
- Citeste
Un simbol al Crăciunului
Ieslea, respectiv scena naşterii Mântuitorului, este încă de la începuturile creştinismului un simbol al Crăciunului. Primele reprezentări ale ieslei ca loc în care a fost adăpostit Pruncul Isus, respectiv ca simbol al Nativităţii, apar deja în creştinismul timpuriu.
- 21 Decembrie 2010
- Citeste
Amintiri despre Decembrie '89
Au trecut 21 de ani de la Revoluţia română din Decembrie 1989. Cei mai vârstnici îşi aduc aminte cu emoţie de acele zile fierbinţi, petrecute la Timişoara, Arad, Sibiu, Bucureşti, Oradea şi în toată Ţara Românească.
- 20 Decembrie 2010
- Citeste
Hora locală
- 19 Decembrie 2010
- Citeste
Istoricul de serviciu al lui Hitler
De fapt, a confunda mijlocul cu scopul este fie o mare eroare, fie o perversă îndeletnicire de măsluire a adevărului. Este ceva a înţelege un lucru şi cu totul altceva semnficaţia morală sau generală a acelui lucru, a acelui fapt. Ceea ce rămâne, ceea ce are consecinţe asupra viitorului este fapta şi nu explicaţia sa. Un pix antrenat poate înlănţui frazele într-o manieră de prestidigitator, ceea ce doar pare să fie machiat este pus sub reflectoare, iar ceea ce este să fie împins în ceaţă. Scamatoria argumentativă poate duce la confruntarea mijlocului cu scopul. În al doilea rând, există multe feluri de învinşi. Este una învinsul care a fost atacat şi tâlhărit, este altceva învinsul care a vrut să tâlhărească, dar a dat peste unul mai puternic şi este iar altceva învinsul care a atacat, tâlhărit, dar a fost înfrânt şi imobilizat de către trecătorii revoltaţi de ceea ce văd.
- 17 Decembrie 2010
- Citeste
Unde fugim de-acasă...?
Mai nou, de atâta neputinţă, s-a ajuns ca unul dintre argumentele des invocate de către politicieni, pe post de soluţie în lupta cu criza, să fie şi emigrarea forţei de muncă. Fenomenul exportării forţei ieftine de muncă în Vest a început înainte de criză, doar fiind ştiut faptul că-n România n-a prea fost de trăit nici înainte.
- 16 Decembrie 2010
- Citeste