O scrisoare a Ligii Scriitorilor din România, adresată Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, în care se cerea canonizarea sau trecerea în rândul sfinţilor a poetului Mihai Eminescu, a reaprins aprigi discuţii şi patimi, pe care le considerăm de mult apuse, la adresa marelui poet naţional. Inflamarea a cuprins toată suflarea românească, de la presa scrisă la cea audio-vizuală, de la Mircea Dinescu la Cristian Teodorescu, de la Alina Mungiu Pippidi la Cristian Tudor Popescu. Mai bine de o duzină de tineri jurnalişti (Paul Vîrvea, Costi Rogozanu, Mihai Gotiu, Raluca Ion, Diana Marcu, Florentina Ciuverca etc.) şi scriitori închipuiţi, gen Ioan T. Morar, care probabil au citit două sau trei poezii de Mihai Eminescu, au devenit dintr-o dată mari eminsecologi, luându-l în băşcălie pe marele poet, şi evident, Biserica Ortodoxă, ca şi-ar permite o asemenea blasfemie.
Controverse
La Administraţia Imobiliară menta e cucoană mare - Deşi şefii o tot freacă, numai subalternii pleacă
La nivelul conducerii Administraţiei Imobiliare din cadrul Primăriei Oradea bate vânt de schimbare. Întreaga instituţie vuieşte că directorul executiv Horia Jarca, aflat de o lună în concediu medical, ar urma să fie schimbat. Mai mult, nici proaspătul numit director adjunct Porsztner Bela Csaba nu va mai ocupa această funcţie începând cu data de 1 martie a.c.
- 25 Februarie 2010
- Citeste
Hora locală
- 22 Februarie 2010
- Citeste
Tineri şi neliniştiţi... de pe lângă Piatra Craiului
În luna ianuarie a.c., un grup de tineri maghiari, concitadini de-ai noştri, a organizat un eveniment în cadrul căruia Nagy Jozsef Barna, un simplu angajat în cadrul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, a avut o iniţiativă lăudabilă: aceea de a prezenta o carte despre străzile din Oradea. Manifestarea în sine este de apreciat, însă membrii Asociaţiei "Tinerii Maghiari Ardeleni", după cum a relatat pe larg mass-media de limbă maghiară, şi-au dat din nou în petic, susţinând sus şi tare că nu au drepturi. N-or fi aflat oare nobilii "tineri" că Transilvania, ca regiune, nu este în Ungaria, ci în România, ţară în care s-au născut, trăiesc, prosperă... protestează, uitând adesea că trebuie să-i respecte şi legile. Care or fi drepturile ce le sunt încălcate? Vorba poetului: Eu nu am putut pentru ca să aflu!
- 20 Februarie 2010
- Citeste
Jale pe şosele: Banii pentru plombări au fost topiţi cu deszăpezirea
Şoferii din Bihor trebuie să se ţină bine pe pivoţi şi bucşe: gropile de pe drumurile naţionale care traversează judeţul nu vor fi astupate în curând. Lipsa finanţărilor de la bugetul de stat şi incapacitatea autorităţilor de a folosi banii din împrumuturi au condus la apariţia unui nou tip de drumuri europene cu specific naţional: şoseaua şvaiţer.
- 19 Februarie 2010
- Citeste
Iuţeală de mână sau încetineală de minte? Prinşi cu hotărârea de consiliu local vopsită
Direcţia Tehnică a Primăriei Oradea a reuşit performanţa, în ultimele luni, să introducă pe bandă rulantă în şedinţele Consiliului Local Oradea numeroase proiecte de hotărâri vizând promovarea unor investiţii de infrastructură rutieră. O iniţiativă lăudabilă, ce a fost din start compromisă de lipsa de profesionalism a angajaţilor Direcţiei Tehnice, care au iniţiat aceste proiecte fără a avea o bază reală de documentare. O astfel de atitudine poate să aibă grave consecinţe asupra lucrărilor care sunt executate, dovadă stau parcările pline cu bălţi din jurul Parcului Seleuş, al Colegiului Tehnic "Transilvania", de pe strada Ovidiu Densusianu sau din Piaţa Obor.
- 19 Februarie 2010
- Citeste
Statul bolnav
Acum 2300 de ani, Aristotel, în lucrarea "Politica", îşi începe disertaţia [cap. I (1)], între altele, cu următoare cuvinte "... orice cetate este un fel de comunitate şi... orice comunitate este constituită în vederea unui bine... Aceasta este aşa-numita cetate sau comunitate civică."
- 19 Februarie 2010
- Citeste
Iliescu se retrage pentru a reveni puţin
Ion Iliescu a decis să iasă la pensie. Aparenţele sunt însă înşelătoare în cazul celui mai versat politician al ultimilor douăzeci de ani. După două decenii în care a fost personajul principal într-o democraţie originală pe care însuşi a patentat-o, bătrânul activist de partid se simte la 80 de ani ca la 65, din moment ce a decis să-şi "restrângă prezenţa la diverse activităţi". Retragerea din toate funcţiile, fie ele şi onorifice, din cadrul PSD în preajma Congresului este o mişcare tactică de autoapărare în contextul vanghelizării partidului şi a marginalizării evidente a părintelui fondator. Cine crede însă că fostul preşedinte va mai face politică doar în Cişmigiu va avea o surpriză. Au mai spus-o şi alţii şi o repet: Ion Iliescu va ieşi din politică doar cu picioarele înainte.
- 18 Februarie 2010
- Citeste
Utopia bugetară 2010 versus veselia generală 2009 - Venituri mai mici pe hârtie, dar mai mari la casierie
Începând de ieri, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2010 poate fi consultat de orice contribuabil, urmând ca până pe data de 2 martie a.c., când este programată o dezbatere publică, orădenii nemulţumiţi să vină cu amendamente. Până la mijlocul lunii martie, consilierii orădeni vor trebui să aprobe în şedinţă acest document.
- 17 Februarie 2010
- Citeste
Curtea de Conturi mătură praful de pe 'potecile' Spitalului Municipal
Favoritismele de care se bucură firma Selina din partea administraţiei Primăriei Oradea au în spate o veche tradiţie, inaugurată chiar de către viceprimarul Gheorghe Carp, pe vremea în care era managerul Spitalului Muncipal "Dr. Gavril Curteanu". Bunele relaţii ale lui Carp cu conducerea acestei companii datează încă din 2007, ele fiind conservate şi perpetuate în anii următori. Dovadă stau majoritatea lucrărilor încredinţate de către administraţia liberală a Primăriei firmei Selina, fără a cere în schimb performanţă şi calitate.
- 16 Februarie 2010
- Citeste