Controverse
O reformă inexistentă, dar fără sfârşit
Învăţământul românesc din ultimii 20 de ani seamănă izbitor de mult cu revoluţia comunistă continuă. Teoriile marxist-leniniste extinse constant de tot soiul de conducători-teoreticieni postulau că societatea de tip comunist este în continuă schimbare, o revoluţie permanentă. Fiecare schimbare de putere în societăţile „roşii" erau marcate de noii stăpâni printr-o desprindere de greşelile trecutului şi jalonarea unui viitor luminos, totul în virtutea unei revoluţii continue. Bazaconii acceptate de toată lumea de nevoie, când se ştia foarte bine că, de fapt, mascau o schimbare de gardă: aliaţii vechiului conducător erau înlocuiţi fără prea multe fiţe şi de cele mai multe ori o sfârşeau destul de prost.
- 30 Ianuarie 2010
- Citeste
Briliantul prăfuit
Pe parcursul a aproape 6 ani, din septembrie 2004 până în ianuarie 2010, internaţionalul Adrian Mutu a încercat sa sporească strălucirea "briliantului" - apelativ cu care e răsfăţat de unii oameni de fotbal - cu două substanţe interzise, mai întâi cu cocaină, iar acum cu sibutramină.
- 29 Ianuarie 2010
- Citeste
Instinctul colectiv de apărare
Rădăcina poporului englez o constituie triburile de picţi (îşi vopseau corpul, se pictau), nişte triburi nenorocite şi mărunte, care, dacă ar fi dispărut, istoria poate nu le-ar fi reţinut decât numele. Astăzi, englezii, prin urmaşii lor (americani, canadieni, australieni, neozeelandezi) domină lumea.
- 28 Ianuarie 2010
- Citeste
Între datorie şi compasiune
Despre milă şi compasiune s-a scris enorm. Poate să-ţi fie milă de cineva, dar în acelaşi timp să nu simţi compasiune. Mila s-ar explica printr-o stare de profund ataşament şi înţelegere faţă de o altă persoană aflată într-o situaţie grea, dar starea milosului rămâne pur vegetativă.
- 27 Ianuarie 2010
- Citeste
Dar taxa pe swingingul politic?
Dacă tot au făcut mare vâlvă acuzaţiile sexuale proferate de fostul impresar Ioan Becali la adresa actualului selecţioner Răzvan Lucescu, n-ar fi de mirare ca premierului Boc să i se năzare că s-a mai învârtit de o activitate demnă de a fi taxată. Desigur, pe partea economică...
- 26 Ianuarie 2010
- Citeste
Hora locală
- 25 Ianuarie 2010
- Citeste
Învăţământul românesc, încotro?
Haosul din învăţământul românesc se adânceşte în continuare, ca urmare a instabilităţii politice şi a crizei financiare. Timp de 20 de ani, fotoliul ministerial din învăţământ a fost ocupat de numeroşi oameni politici, mai mult sau mai puţin cunoscători ai fenomenului din şcoli, dar toţi cu intenţii declarate de reformare a învăţământului şi ridicare a lui la standarde europene.
- 23 Ianuarie 2010
- Citeste
Când vor dori să ne ia cu japca şi numele?
Repet vorba unui indian american bătrân, care le-a replicat albilor: "Când aţi venit aici la noi, pe continent, voi aveaţi sub braţ Biblia, iar noi, pământul de sub picioare. Ne-aţi rugat să închidem ochii şi să ne rugăm împreună. Când am deschis ochii, noi aveam în braţe Biblia, iar voi eraţi stăpâni pe pământurile noastre."
- 22 Ianuarie 2010
- Citeste
Cu sănătatea în pioneze, dar cu idei trăsnite
Intrarea spitalelor în carantină de frica pandemiei de gripă nouă a dat iar peste cap anemicul nostru sistem de sănătate. Experţi de tot soiul se dau de ceasul morţii să convingă lumea că este pândită la tot pasul de un virus letal strănutat de un porcuşor isteric, dar realitatea seacă a cifrelor spune altceva. În România, doar vreo şase mii de persoane s-ar fi îmbolnăvit de gripă nouă, iar numărul deceselor a sărit puţin peste sută. În Bihor s-au înregistrat doar 17 cazuri şi nicio victimă. Slavă Domnului, în miezul unei ierni extrem de schimbătoare, un adevărat rai pentru virusuri toate prognozele alarmiste ale oficialilor din sănătate au fost date peste cap. Mizeria şi lipsa medicamentelor din spitale au rămas aceleaşi, în schimb, proaspăt înscăunatul din fruntea Ministerului Sănătăţii a produs, odihnit, o trăsnaie.
- 20 Ianuarie 2010
- Citeste