În primul an de pandemie, când școala s-a derulat preponderent online, părinții din România estimează că au plătit, în medie, sensibil mai mult decât în 2018 pentru educația copiilor lor.
![Părinții au cheltuit mai mult pe educație, în pandemie - Dai un ban... știi mai puțin!](https://crisana.ro/timthumb.php?src=/media/fisiere/scoala-online--.jpg&w=337&h=208&zc=3)
În primul an de pandemie, când școala s-a derulat preponderent online, părinții din România estimează că au plătit, în medie, sensibil mai mult decât în 2018 pentru educația copiilor lor.
Viața s-a schimbat radical pentru zece elevi de la Liceul Don Orione din Oradea, selectați să devină agenți ai schimbării în bine în comunitatea din care fac parte.
Consiliul Local Oradea a aprobat, în şedinţa ordinară de miercuri, 31 martie, reţeaua şcolară pentru anul şcolar 2021-2022. Principalele modificări au apărut în cazul grădiniţelor fără personalitate juridică, care au fost transferate din subordinea şcolilor. De asemenea, nouă clase aparţinând Şcolii Nicolae Bălcescu vor funcţiona, din toamnă, într-o altă clădire.
Municipalitatea orădeană a alocat fonduri pentru suplimentarea burselor de merit şi de performanţă acordate elevilor din învăţământul preuniversitar de stat din Oradea. Astfel, cuantumul total al bursei de performanţă va fi de 150 lei lunar, iar cel al bursei de merit, de 120 lei lunar. Celelalte două tipuri de bursă - de studiu şi de ajutor social rămân la 100 lei lunar.
Înscrierea copiilor în clasele pregătitoare din anul școlar viitor poate fi făcută pe parcursul a două etape, care se desfășoară între 29 martie și 28 aprilie, respectiv în perioada 24-31 mai.
În perioada vacanței prelungite, în cele 35 de grădinițe din Oradea se vor organiza activități educative cu copiii, cu prezență fizică. În aceeași perioadă, elevii din clasa VIII-a și cei din licee pot participa la activități remediale cu prezență fizică.
O colecţie importantă de volume cu profil istoric, academic și cultural vor fi puse la dispoziția studenților, doctoranzilor și cercetătorilor de la Universitatea din Oradea de către o editură, în baza unui protocol de colaborare încheiat la un an de la trecerea în neființă a scriitorului disident Paul Goma.
3.488 de elevi din Bihor au susținut luni simularea la prima probă a Evaluării Naționale, cea la Limba și literatura română. Elevii din trei localități, cu rată mare a incidenței Covid-19, nu au susținut examenul.
Interesul tinerilor români pentru studii de licență, masterat și doctorat în străinătate crește chiar și în context pandemic. Pe 8 aprilie, RIUF, cel mai mare eveniment educațional, va organiza o nouă ediție virtuală la care vor participa peste 60 de universități și instituții educaționale din peste 10 țări.
De câtiva ani, o tradiţie a Şcolii Gimnaziale „Miron Pompiliu”, a cărei conducere este compusă din profesorii Emanuel Coroiu și Romulus Fășie, director, respectiv director adjunct, este aceea de-a marca prin evenimente specifice Ziua Internațională a Francofoniei.