Motivele de divorţ admise de legile de stat şi cele admise de legile bisericeşti s-au deosebit şi se deosebesc şi ca număr şi după greutatea pe care le-o acordă o legislaţie sau alta. Numărul acestor motive a fost foarte mare şi uneori s-a mers la specificarea în amănunt a motivelor de divorţ atât prin legile de stat, cât şi prin cele bisericeşti.
Religie
Să învăţăm din încercări şi să ne călim în suferinţe
Sub un soare zgârcit, abia furişat peste dunga munţilor, câteva zeci de credincioşi îşi aşteptau rândul la părintele Iustin. Marele duhovnic de la Petru-Vodă, socotit un rămas al părintelui Cleopa, spovedeşte şi câte 12 ore pe zi. Pletele şi barba albă îl fac să pară un sfânt pogorât din icoane, însă umerii strânşi, ca pentru a sprijini nevăzute poveri, vădesc în el omul de lângă noi. Se trezeşte odată cu roua dimineţii şi în zilele obişnuite ascultă şi povăţuieşte cam o sută de creştini, iar la sfârşit de săptămână primeşte şi până la două sute de oameni. Fireşte, doar o parte dintre ei îi sunt fii duhovniceşti. Pe aceştia îi spovedeşte, le dă canon spre îndreptare, îi împărtăşeşte. Restul vin la el doar pentru "un sfat". Truda aceasta zilnică nu-l împiedică să slujească în biserică 3-4 ore pe noapte. Mănâncă puţin, doar seara. Iar somnul îi este un duşman căruia îi face mici concesii numai din când în când. Aşa a ajuns la 89 de ani. După ceasuri întregi de aşteptare, am ajuns la părintele Iustin. Ne-a primit într-un soi de hol îngust, între două chilii, potrivit pentru o discuţie scurtă, nu pentru taifas. Deşi a făcut ani grei de închisoare sub comunişti şi a devenit o legendă vie a credinţei, n-are vreme şi nici nu vrea să vorbească despre sine. Crede că e mai degrabă nevoie să atragă atenţia asupra descreştinării de care sunt păscuţi românii, deşi n-a încetat nicio clipă să creadă în viitorul acestui neam...
- 12 Ianuarie 2008
- Citeste
Sfântul Vasile cel Mare
În prima zi a anului sărbătorim Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului, pe Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareii Capadociei, precum şi Anul Nou. Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330-379, din vremea împăratului Constantin cel Mare (306-337) şi până în vremea împăratului Valens (364-378), protector al arienilor.
- 29 Decembrie 2007
- Citeste
2007 - anul unui nou început pentru BOR
Anul 2007 a fost, pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR), un nou început, din perspectiva înscăunării noului patriarh, a continuării şi finalizării unor proiecte mai vechi, dar şi prin deschiderea către dialogul ecumenic şi interreligios.
- 28 Decembrie 2007
- Citeste
Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan
Sfântul Ştefan este trecut în istoria creştinismului ca fiind primul dintre diaconi, bărbaţi plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune. Ce a rămas în memoria tuturor creştinilor însă a fost martiriul acestui sfânt, care a fost omorât cu pietre.
- 27 Decembrie 2007
- Citeste
† SOFRONIE
- 22 Decembrie 2007
- Citeste
Mesaj de Crăciun din partea Comunităţii Penticostale Regionale Oradea
- 22 Decembrie 2007
- Citeste
Crăciun - An Nou 2008
- 22 Decembrie 2007
- Citeste
Recunoştinţă eroilor martiri din Decembrie 1989
În aceste zile premergătoare Sfintelor Sărbători ale Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, se împlinesc 18 ani de la Revoluţia română din Decembrie 1989.
- 15 Decembrie 2007
- Citeste
Simpozion dedicat episcopului martir Ioan Suciu
Ieri, în Aula Magna a Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Oradea, a avut loc un simpozion dedicat episcopului martir Ioan Suciu, de la naşterea căruia se împlinesc 100 de ani. Deschiderea lucrărilor a revenit PS Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, şi conf. univ. dr. Corneliu Crăciun.
- 08 Decembrie 2007
- Citeste