Aleşii locali au aprobat, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Oradea, contractul de împrumut cu societatea de credit Dexia Kommunal Kredit Bank în valoare de 26.350.000 euro pentru achiziţionarea a 10 tramvaie Siemens. Contractul, care va fi semnat mâine, este încheiat pe o perioadă de 13 ani, din care primii trei ani reprezintă perioada de graţie.
Controverse
Politicianul tonomat
Preşedintele cap de ţară, dar şi de familie, a ieşit la atac împotriva "tonomatelor cu euro", după cum i-a descalificat pe ziarişti, pater familias. Capul familiei şi al ţării, pe care o tratează tot ca pe o familie de-a sa mai mare, s-a arătat profund ofensat de reacţia presei faţă de bâlbele fiicei sale. Pozând în figura omului rănit în amorul său propriu de tată şi de bărbat, el a promis ziariştilor că le va da replică zilnic la atacurile asupra familiei sale.
- 18 Martie 2008
- Citeste
După ce a încercat s-o vândă la preţ de nimic, Primăria s-a lepădat de "blana ursului din pădure"
Prefectul de Bihor, Mircea Ghitea, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea a făcut toate demersurile pentru radierea din cartea funciară a dreptului de proprietate asupra terenurilor fostei unităţi de tancuri.
- 18 Martie 2008
- Citeste
De la radiaţii, la... "transpiraţii"
* Antenele unui post local de televiziune de pe clădirea care adăposteşte Grădiniţa nr. 26 continuă să afecteze sănătatea zecilor de copii de vârstă preşcolară, fapt confirmat şi de către un medic specialist în medicina muncii care recunoaşte că microundele şi undele de radiofrecvenţă pot produce o serie de efecte biologice, cum ar fi: hipertermie şi efecte termice, afecţiuni oculare, neuro-endocrine, ale sistemului nervos şi hematopoetic, influenţând asupra celulelor imuno-competente, acţionează negativ asupra reproducerii şi dezvoltării, uneori se pot constata şi deficienţe comportamentale etc. Ne întrebăm care este reacţia părinţilor acestor copii expuşi zilnic radiaţiilor, ştiut fiind faptul că angajaţii Consiliului Judeţean beneficiază de sporuri doar pentru o banală antenă a Serviciului de Comunicaţii Speciale?
- 17 Martie 2008
- Citeste
Biserica şi politica. Un nou experiment (II)
Ne întrebam ieri care este miza (nemărturisită) care justifică retrimiterea clerului în politica de la nivel local, cu nimic mai curată sau mai morală decât cea parlamentară şi guvernamentală? Ce speră sinodalii să câştige încât sunt gata să îşi asume riscul de a îi vedea pe propriii preoţi pe prima pagină a ziarelor, implicaţi, real sau calomnios, în luptele dintre partide şi în dosarele de corupţie?
- 15 Martie 2008
- Citeste
Biserica şi politica. Un nou experiment (I)
Decizia luată la recentul Sinod, de a permite preoţilor ortodocşi să candideze la alegerile locale din acest an, surprinde. Ea trezeşte serioase semne de îndoială dacă Biserica noastră majoritară ştie ce vrea, de fapt, pe scena politică şi social. Termenii în care această decizie a fost formulată trădează nu doar nesiguranţa raportării la propria tradiţie canonică, dar şi lipsa unei minime culturi civice, a unei viziuni organice despre rolul şi locul Bisericii în statul de drept. În loc să limpezească raportul deseori ambiguu, motiv până acum de repetate critici, unele exagerate şi altele întemeiate, dintre autoritatea spirituală şi puterea lumească, decizia sinodală adânceşte confuziile.
- 14 Martie 2008
- Citeste
Dacă discriminare nu există, unde-o fi egalitatea de şanse?!
Sarkady Zsolt, managerul general al Filarmonicii de Stat Oradea, a organizat, la finele lunii trecute, o întâlnire cu reprezentanţii presei locale, pentru a lămuri problemele iscate la nivelul instituţiei, cu privire la atacurile celor cinci instrumentişti. El a respins, atunci, toate acuzaţiile acestora, catalogându-le ca fiind "minciuni grosolane". La acea vreme însă, prezenţa artiştilor petiţionari la conferinţa de presă nu a fost posibilă, deoarece doi dintre ei, Florin Costin şi Vasile Vulturar, se aflau la Bucureşti, pentru a-şi susţine pledoaria în faţa Comisiei de Abuzuri a Senatului, iar ceilalţi, la Tribunalul Bihor, în cauzele de litigii de muncă cu Filarmonica.
- 13 Martie 2008
- Citeste
Tineretul Maghiar e "îmbătrânit" în rele
După ce, zilele trecute, fruntaşii PD-L Bihor declanşau o adevărată cruciadă de ştergere a inscripţiilor în limba maghiară a denumirilor de străzi, pe adresa Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor a fost înregistrată o solicitare prin care se cere "avizarea" schimbării denumirii "Piaţa Unirii" cu denumirea "Piaţa Szent Laszlo", precum şi propunerea de schimbare a denumirii "Parcului Nicolae Bălcescu" cu denumirea de "Parcul Rhedey Lajos".
- 13 Martie 2008
- Citeste
Spirala timpului
O stranie coincidenţa a făcut ca exact în ziua când se împlineau 31 de ani de la cea mai mare nenorocire (cutremurul de pământ din 04.03.1977) care s-a abătut asupra României în ultima jumătate de secol, pe rol la Camera Deputaţilor să se afle o propunere legislativă hibridă, care dorea să reformeze din temelii sistemul electoral din România, amestecând în substanţa sa, atât o nouă modalitate de alegere a parlamentarilor, cât şi o definire a «căpitanilor de judeţ», care trebe' numaidecât să fie aleşi direct de popor, altfel ar dispărea - precum dinozaurii de odinioară - frumuseţe de baroni locali de prin Vrancea, Bacău şi chiar de pe la Gorj, amintrelea (vorba cronicarului din Letopiseţ), oameni de toată isprava, vrednici de ... pomeni electorale aducătoare de voturi.
- 13 Martie 2008
- Citeste
Noaptea pe Şoseaua Borşului: Toate corpurile de iluminat public sunt... negre
Orice sat bihorean pare mai bine luminat decât Şoseaua Borşului, cufundată la orele serii, pe tronsonul cuprins între Dacia Service şi intrarea în localitatea Sântion, într-o beznă totală. Peste 4 km de drum intens circulat nu beneficiază în timpul nopţii de iluminatul public, în timp ce factorii responsabili îşi pasează responsabilitatea remedierii problemei de la unul la altul.
- 12 Martie 2008
- Citeste