Principiul care emană din conţinutul Codului civil este acela că efectuarea unei plăţi presupune existenţa unei obligaţii, unei datorii (articolul 1470 Cod civil).
Justitie
Punct de vedere al CEDO - Citarea prin afișare
Majoritatea litigiilor presupun în principiu şi aducerea la cunoştinţă de către instanţa de judecată a faptului că faza de cercetare judecătorească a fost declanşată.
- 23 Iulie 2017
- Citeste
Avocatul Crişanei - Impreviziunea. Efecte juridice. Condiții
După pronunţarea de către Curtea Constituţională a deciziei cu numărul 623 din 2016, decizie care viza analiza constituţionalităţii Legii 77 din 2016 privind darea in plată, publicul larg a ajuns să cunoască existenţa impreviziunii ca şi noţiune de natură juridică, fară a cunoaşte însă, condiţiile juridice în care aceasta operează ori efectele juridice produse de către aceasta.
- 16 Iulie 2017
- Citeste
Daunele morale, modalitate de apreciere - Opinia instanţei supreme
O problemă des întâlnită în practica instanţelor de judecată vizează modalitatea de apreciere, realizată de către magistratul investit cu soluţionarea unor litigii, a cuantumului sumei de bani care trebuie să fie atribuită faţă de un reclamant căruia i-a fost încălcat un drept nepatrimonial - daunele de natura morală.
- 09 Iulie 2017
- Citeste
Avocatul Crișanei - Opinia instanţei supreme privind competenţa de întocmire a proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor
Vom continua prezentarea noastră cu privire la soluţiile pronunţate de către instanţa supremă, în procedurile privind recursul în interesul legii ori privind dezlegarea unor chestiuni de drept.
- 02 Iulie 2017
- Citeste
Instanța supremă - Restituirea unor indemnizații percepute necuvenit
Odată la un anumit interval de timp, pe toate canalele de mass-media, fie că vorbim despre presa scrisă ori despre presa audiovizuală, suntem martorii unor situaţii dramatice, situaţii în care persoanele care au calitatea de însoţitor pentru persoane cu dizabilităţi ori persoane care sunt pensionari, sunt nevoite să restituie o serie de sume de bani plătite acestora de către autorităţi cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari ori indemnizație pentru însoțitor.
- 25 Iunie 2017
- Citeste
Clauza penală - Reglementarea cuprinsă în noul Cod Civil (II)
Prin acest articol ne vom apleca atenţia asupra ipotezei în care obligaţia de plată a unei sume de bani nu este susţinută de aplicarea unei penalităţi pe zi de întârziere stabilite prin contract.
- 18 Iunie 2017
- Citeste
Clauza penală. Reglementarea cuprinsă în Noul Cod civil
O proporţie covârşitoare din acţiunile civile care sunt înregistrate pe rolul instanţelor de judecată naţionale, au ca şi finalitatea obligarea unei părţi procesuale la plata unei sume de bani cu titlu de despăgubire, pentru diverse acţiuni materiale care au dus la producerea de prejudicii.
- 11 Iunie 2017
- Citeste
Instanța supremă - Obligațiile fiscale față de autoritățile locale
O nouă săptămână interesantă din perspectivă juridică s-a încheiat, iar în cadrul acesteia instanţa supremă a mai pronunţat o serie de hotărâri judecătoreşti obligatorii faţă de instanţele naţionale.
- 05 Iunie 2017
- Citeste
Revizuirea în materia contenciosului administrativ - Opinia instanţei supreme
Odată cu intrarea României în cadrul Uniunii Europene, prin semnarea tratatului de aderare, s-au produs o serie de consecinţe de natură economică, de natură socială, însă şi de natură juridică.
- 28 Mai 2017
- Citeste