Episcopul Nicolae Velimirovici (1880- l956), episcop ortodox sârb de Ži¢a și Ohrida, deținut în lagărul de concentrare de la Dachau, iar după război, plecat în SUA a scris cartea Viața Sfântului Sava, arhiepiscopul sârbilor, un op pe cât de documentat, pe atât de participativ-admirativ și însăilat parcă cu condeiul muiat în cerneala inimii.
Reportaj
De vorbă sub vița de vie a mânăstirii
Șoferul Vasile din Suceava ne face semn să ne apropiem. Îngrămădim cu ușurare tot calabalâcul ce-l avem asupra noastră în portbagajul din spate al microbusului închiriat din vreme și pentru care plătim în fiecare zi firmei de transport. Din acești bani, o cotă revine șoferului.
- 15 Aprilie 2016
- Citeste
Un pelerinaj la Sfântul Munte Athos - Spre mânăstirea Hilandaru
Abia după ce am aflat, în timp ce puneam piciorul pentru prima oară în viața mea pe pământul sfânt al Athosului, că mânăstirea Hilandaru este sârbească, am înțeles adânca semnificație creștină a gestului părintelui conducător de grup, truditor în a construi o mânăstire la Coada Lacului din Munții Bihorului.
- 08 Aprilie 2016
- Citeste
Un pelerinaj la Sfântul Munte Athos - Spre mânăstirea sârbească Hilandaru
Nici nu-i de mirare că numele ferry-boat-ului care a tras la țărmul de lângă turnul Prosphori se numește Axion estin. A nu se confunda cu axios, care corespunde expresiei latinești dignus est, adică, pe românește: vrednic este, tustrele expresiile fiind aclamații canonice rostite de preoți când un mai tânăr confrate diacon este hirotonit preot pe deplin.
- 03 Aprilie 2016
- Citeste
Un pelerinaj la Sfântul Munte Athos - În așteptarea ferry-boat-ului
Am ajuns, în sfârșit, în micul port Ouranopolis, de unde străjuiește spre golful din Marea Egee vestitul turn bizantin Prosphori. Un port care, din punct de vedere spiritual și religios, are semnificația celor din Portugalia sau Spania, înainte de marea aventură a europenilor de dinaintea descoperirii Lumii Noi.
- 25 Martie 2016
- Citeste
Din Sebiş, prin Oradea către Bizanţul ortodoxiei - Un pelerinaj la Sfântul Munte Athos
Despre Miculaia Gaii (Popa Nicolae) din satul meu Șebiș, luptător în primul război mondial prin munții Italiei, se cunoștea faptul că, pe vremuri, după ce s-a aghezmuit bine într-o seară la cârciuma din satul vecin Belejeni, a dat să se întoarcă acasă.
- 14 Martie 2016
- Citeste
Arena Platoş: complex al sporturilor de iarnă pentru întreaga familie - Transplant tirolez în inima Carpaţilor
Ce nu au reuşit să facă trei guverne prin programul naţional de înfiinţare a pârtiilor de schi reuşesc investitorii privaţi. La doar 23 de kilometri de Sibiu a fost amenajat un complex sportiv şi de relaxare după model tirolez. De altfel, unul dintre cei trei investitori este cetăţean austriac din Tirol, ceilalţi doi fiind cetăţeni români.
- 21 Februarie 2016
- Citeste
Deceniul mărturisirii eminesciene în Maramureşul Istoric - Concursul literar ,,Mihai Eminescu", ediţia a X-a
Concursul literar ,,Mihai Eminescu" ediţia a X-a, eveniment dedicat trecerii a 166 de ani de la naşterea marelui nostru poet naţional, a fost marcat sâmbătă, 6 februarie, prin desfăşurarea ediţiei jubiliare, în cea mai mare şcoală româneascăă existentă astăzi în Maramureşul Istoric din dreapta Tisei (Ucraina), o şcoală cu peste 500 de elevi.
- 19 Februarie 2016
- Citeste
Uniunea Europeană se destramă şi revine la divizări vechi de secole - Noua hartă de Evul Mediu a Europei
Europa se întoarce în prezent la Evul Mediu de dinaintea Revoluţiei Industriale, o perioadă plină de incoerenţe uimitoare - imperii, regate, confederaţii, mici state - o imagine a unei lumi profund fracturate, aşa cum o atestă hărţile vremii, scrie Robert Kaplan în Wall Street Journal (WSJ).
- 26 Ianuarie 2016
- Citeste
Statul le "retrage" unor investitori despăgubirile pe care, de fapt, nu le-a achitat!
Este binecunoscut diferendul dintre investitorii suedezi Ioan și Viorel Micula, pe de o parte și Statul român, pe de alta, de aceea nu are rost să repetăm acum întreaga istorie!
- 24 Ianuarie 2016
- Citeste