Concursul literar ,,Mihai Eminescu" ediţia a X-a, eveniment dedicat trecerii a 166 de ani de la naşterea marelui nostru poet naţional, a fost marcat sâmbătă, 6 februarie, prin desfăşurarea ediţiei jubiliare, în cea mai mare şcoală româneascăă existentă astăzi în Maramureşul Istoric din dreapta Tisei (Ucraina), o şcoală cu peste 500 de elevi.
Reportaj
Uniunea Europeană se destramă şi revine la divizări vechi de secole - Noua hartă de Evul Mediu a Europei
Europa se întoarce în prezent la Evul Mediu de dinaintea Revoluţiei Industriale, o perioadă plină de incoerenţe uimitoare - imperii, regate, confederaţii, mici state - o imagine a unei lumi profund fracturate, aşa cum o atestă hărţile vremii, scrie Robert Kaplan în Wall Street Journal (WSJ).
- 26 Ianuarie 2016
- Citeste
Statul le "retrage" unor investitori despăgubirile pe care, de fapt, nu le-a achitat!
Este binecunoscut diferendul dintre investitorii suedezi Ioan și Viorel Micula, pe de o parte și Statul român, pe de alta, de aceea nu are rost să repetăm acum întreaga istorie!
- 24 Ianuarie 2016
- Citeste
De la Iosif Vulcan la Alexandru Andrițoiu - Periplu literar de comemorare
Cea de-a treia ediție a comemorării scriitorilor bihoreni a început anul acesta sub auspiciile favorabile ale împlinirii a 150 de ani de la întemeierea revistei Familia, apărută în anul 1865, la Pesta, sub conducerea lui Iosif Vulcan.
- 23 August 2015
- Citeste
6 august 1917. Frontul românesc din Moldova nu cedează - "Pe aici nu se trece"
Mausoleul Mărășești a fost luminat, miercuri seara, între orele 22.00 și 24.00, în culorile drapelului național, moment care a prefațat debutul manifestărilor care marchează împlinirea a 98 de ani de la luptele purtate de armata română în Primul Război Mondial, pe aliniamentul Mărăști - Mărășești - Soveja - Oituz.
- 06 August 2015
- Citeste
Colegiul Național "Samuil Vulcan", în marele întuneric din imperiul austro-ungar - Luminiță a culturii naționale
Fiind în vizită la Chișinău în mai 2013, ducând cărți școlilor din Chișinău am cunoscut un mare român, Aurelian Silvestru, scriitor, profesor de psihologie, director al celui mai bun liceu din Chișinău - "Prometeu".
- 09 Iulie 2015
- Citeste
Desant literar bihorean la Festivalul internațional Lucian Blaga - Spre Lancrăm, din Oradea/ Cu Voicu David, Badea...
Dârzul Voicu David, colegul de bancă al lui D. R. Popescu la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea, proaspăt debutant în poezie, dar născut la Lancrăm a ţinut morţiş anul acesta să sune adunarea şi să ducă membrii Cenaclului literar al Baroului Bihor iar la Festivalul internaţional Lucian Blaga, ca acum trei ani de zile.
- 17 Mai 2015
- Citeste
Oraşul Aleşd, mai aproape de Europa
În anul 1968, comuna Aleșd este proclamată oraș. Însă elementele specifice unei localități urbane, au început să se implementeze abia după anul 1989, când noul sistem instaurat a reușit să "spargă" autoritarismul comunist.
- 13 Mai 2015
- Citeste
Reportaj peste ani - Liceul "Nicolae Bălcescu" din Gyula, după 45 de ani - Românii din Ungaria la Oradea
Dascălii de la Liceul românesc "Nicolae Bălcescu" din orașul Gyula, Ungaria au fost într-un schimb de experiență la Școala Gimnazială "Oltea Doamna" și "Avram Iancu" din Oradea.
- 10 Mai 2015
- Citeste
Campania "Salvaţi casa memorială Iuliu Maniu din Bădăcin"
Personalitatea lui Iuliu Maniu depășește barierele cunoașterii activității și a vieții lui, în prezent limitate. Azi, cred că știm doar ce trebuie să știm despre acest simbol al scenei politice românești.
- 24 Martie 2015
- Citeste