Ceea ce în mod normal ar trebui să facă autorităţile judeţene, care se bat cu pumnul în piept că le pasă de destinele turismului local, face de doi ani o firmă privată de turism.

Ceea ce în mod normal ar trebui să facă autorităţile judeţene, care se bat cu pumnul în piept că le pasă de destinele turismului local, face de doi ani o firmă privată de turism.
A douăsprezecea ediţie a Simpozionului internaţional "Apşa de Jos în istoria românilor", desfăşurat anul acesta în perioada 27-28 septembrie, în localitatea Apşa de Jos, centru al românismului din Transcarpatia, este situată la mai puţin de zece kilometri de Sighetul Marmaţiei şi frontiera de stat a României. Tematica dezbaterilor prezentate, abordează jubileul celor: "90 de ani de la fondarea primei Societăţi Cultural - Religioase Româneşti "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" în Maramureşul istoric din dreapta Tisei".
Pelerinajul este un drum, dar nu ca oricare altul. Un drum pe care l-au început în anul 2000 preoţii şi membrii inimoşi ai Congregaţiei Don Orione, cu binecuvântarea directă a Episcopiei Greco-Catolice Oradea, cărora li se alătură an de an noi pelerini în lunga cale către întâlnirea cu Dumnezeu.
Nu este Caravana cinematografică de altădată, când se proiectau filme prin satele României şi despre care a scris şi prozatorul echinoxist Ioan Groşan o carte chiar cu acest titlu.
Zâmbete, bucurii și speranțe, au fost ingredientele care au asezonat și ediția cu numărul VI a competiției de table, organizată la Spitalul Clinic de Recuperare din Băile Felix.
Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara este cunoscută în toată țara datorită unuia dintre părinții ortodoxiei românești, Arsenie Boca. Nu există în țară un astfel de așezământ monahal în care pelerinajul la un mormânt să fie permanent, în fiecare zi a săptămânii, cum este cel a părintelui Arsenie Boca.
Timp de zece zile, un grup de 68 de elevi şi cadre didactice din Maramureşul istoric, din dreapta Tisei - Ucraina, au petrecut în Oradea clipe unice într-o tabără organizată anual în cadrul proiectului cultural-educativ transfrontalier: "Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor culturale ale României şi Ucrainei, prin organizarea de tabere şi schimburi culturale reciproce, de elevi şi cadre didactice", prin parteneriatul Asociaţiei Morăriţa din Oradea şi Fundaţiei Dacia din Maramureşul istoric din dreapta Tisei, începând cu anul 2004.
Astăzi se împlinesc 190 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, personalitate politică ale cărui fapte s-au fixat definitiv în memoria generaţiilor. Eroul paşoptist a poposit şi în Oradea la începutul lunii februarie 1850 în drumul său spre Viena.
În ultimii 24 de ani între România şi Republica Moldova au fost rânduite o serie de activităţi de apropiere unii de alţii, pentru ca după atâţia ani de despărţire de fraţii noştri, că în această parte de ţară a României ar fi alt popor, numit moldovean şi nu român, enunţate de US apoi de statul rus pentru a-i îndepărta pe fraţii noştri de noi.