Controverse
Un nou "Roesler" a apărut în zilele noastre la Sighişoara
Acesta este Harald Roth, născut în anul 1965 la Sighişoara, care, în mod obligatoriu, şi-a petrecut copilăria preşcolară între anii 1965-1972 în cadrul familiei, după care, volens nolens, a trebuit să parcurgă ciclurile de învăţământ - elementar, gimnazial şi liceal - pe o perioadă de 12 ani, până la vârsta de 19 ani, în şcolile din România pe care le-a absolvit în anul 1984.
- 21 Iunie 2008
- Citeste
Mutilarea arhitecturii sub privirile indiferente ale inspectorilor de urbanism
Cei patru ani care s-au scurs de la adoptarea hotărârii privind montarea agregatelor de aer condiţionat pe faţada clădirilor din zona centrală a oraşului a însemnat nu o reducere a acestor practici, ci, din contră, în acest interval de timp a avut loc o adevătară explozie de instalare a unor astfel de aparate. Chiar dacă Regulamentul de amplasare a reţelelor/instalaţiilor/aparatelor pe faţada imobilelor în municipiul Oradea prevede sancţiuni clare în cazul încălcării acestei dispoziţii a Consiliului Local Oradea, până în prezent, inspectorii Instituţiei Arhitectului Şef din cadrul Primăriei Oradea nu au aplicat nicio amendă orădenilor sau instituţiilor publice care nu au respectat actul normativ în vigoare. Obiectivul clar definit prin HCL 792 din iulie 2004 este "valorificarea imaginii arhitectural-urbanistice a municipiului", o primă măsură în acest sens fiind interzicerea amplasării instalaţiilor de climatizare pe faţada imobilelor atât din zona centrală a oraşului sau arterele principale, cât şi în cazul faţadelor imobilelor aflate la aliniament.
- 20 Iunie 2008
- Citeste
Moartea, subiect de băşcălie instituţională în România
Modul absurd în care Biroul Electoral Central - autoritatea supremă în rezolvarea controverselor la scrutinurile din România - a gestionat criza din comuna ieşeană Voineşti după decesul unui candidat transformă din nou România, cu instituţii cu tot, în motiv de băşcălie şi posibil subiect de film.
- 18 Iunie 2008
- Citeste
Schele şi sechele: Constructorul blocurilor ANL şi-o caută cu... amânarea
Finalizarea blocurilor ANL de pe Bulevardul Decebal înregistrează încă o amânare, noul termen avansat de constructor fiind mijlocul lunii iulie a.c. Iniţial predarea celor 79 de apartamente era prevăzută pentru februarie 2008, însă antreprenorul CIAC nu a fost în măsură să se încadreze nici în acest termen, nici în cele asumate ulterior. Proiectul a fost demarat anul trecut în februarie şi prevede amenajarea a 50 de apartamente cu o cameră, în suprafaţă de 40 mp, şi 29 cu două camere, cu o suprafaţă de 65 mp. Valoarea construcţiei se ridică la 5.660.000 de lei, fără TVA, iar în urma licitaţiei, firma CIAC a fost desemnat constructorul celor două blocuri. De-a lungul ultimelor luni, în ceea ce priveşte calitatea execuţiei au fost ridicate numeroase obiecţii, motiv pentru care predarea lucrărilor a fost atât de mult întârziată. În paralel, funcţionarii Administraţiei Imobiliare Oradea s-au ocupat de selecţia viitorilor chiriaşi din rândul celor peste 700 de orădeni cu vârsta de până la 35 de ani care s-au arătat interesaţi de aceste unităţi locative.
- 18 Iunie 2008
- Citeste
Post cu "dedicaţie" la Centrul de Sănătate din Ştei?
Un post de biolog debutant scos la concurs în cadrul Centrului de Sănătate din Ştei a încins spiritele în rândul candidaţilor, care nu se dau în lături de la a acuza conducerea unităţii sanitare de "aranjarea" examenului. Mai mult, unii dintre cei care s-au înscris la concurs susţin că deja este cunoscut şi numele persoanei care va ocupa postul, calificând drept "absurdă" întreaga situaţie.
- 17 Iunie 2008
- Citeste
Suspendarea lui Zeus
Încă din toamna anului trecut, la alegerile europarlamentare, PD-L a obţinut un scor sub aşteptări şi sub estimările sondajelor. La fel s-a întâmplat şi acum, cu ocazia alegerilor locale, iar trendul descendent al partidului pare a fi confirmat şi pentru alegerile legislative ce urmează.
- 16 Iunie 2008
- Citeste
Copaci doborâţi de drujbele celor de la Eco Horticultura
Măcelul copacilor din Oradea pare să continue, chiar dacă noua administraţie orădeană s-a declarat împotriva lucrărilor de reamenajare demarate în urmă cu o lună în oraş. Pentru a nu mai stârni atâtea polemici, atât angajaţii Primăriei Oradea, cât şi cei ai renumitei firme SC Eco Horticultura au găsit o modalitate mult mai discretă pentru a-şi pune în practică odiosul plan. Fără prea mare gălăgie, în cursul dimineţii de ieri, doi muncitori tăiau la lumina lămpilor câţiva pomişori din scuarul de la intersecţia străzilor Decebal şi Progresului, vizavi de Vandana.
- 14 Iunie 2008
- Citeste
Licitaţii eşuate la PMO
Mai toate licitaţile organizate în ultima perioadă de către direcţiile Primăriei Oradea au fost sortite eşecului. Un exemplu în acest sens este licitaţia privind achiziţia de bănci ce urmau să fie amplasate în mai multe zone de recreere din municipiu.
- 13 Iunie 2008
- Citeste
Utilitatea publică păleşte în faţa intereselor private - Dacă n-ai autorizaţie, construieşti pe "cotizaţie"?!
Cu toate că aleşii locali orădeni au adoptat o hotărâre pentru declararea spaţiului din Piaţa 1 Decembrie nr. 12, de lângă fostul sediu al Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", ca fiind "de utilitate publică", executivul orădean nu a făcut niciun demers în acest sens. Mai mult, în cursul lunii ianuarie 2007, acest spaţiu a fost scos din patrimoniul oraşului, fiind vândut contra sumei de 430.000 lei chiriaşului Rada Exim, al cărei patron era un fost sponsor al PD-L. La un an după ce s-a văzut cu întreaga suprafaţă în proprietate, Rada Exim s-a apucat să-şi construiască în curtea Bibliotecii Judeţene o clădire cu etaj, fără să aibă însă autorizaţie de construcţie. Cu toate că inspectorii Primăriei l-au amendat, Pentie a continuat lucrările, zilele acestea finalizând ridicarea imobilului.
- 13 Iunie 2008
- Citeste