La începutul săptămânii trecute, pe 16 septembrie, am început cea de-a patra campanie a cercetărilor arheologice în cimitirul parohial de lângă biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena", aflat peste calea ferată de penitenciarul Târgu Ocna.
Reportaj
Arheologi români şi chinezi cercetează locuinţe vechi de 6000 de ani - Urmele culturii Cucuteni
Nouă locuinţe vechi de aproximativ 6000 de ani sunt cercetate de arheologi români şi chinezi în localitatea ieşeană Dobrovăţ. Cu dalta şi cu peria, aşa caută arheologi români şi chinezi, dar şi voluntari, urme ale culturii Cucuteni.
- 11 August 2019
- Citeste
O şcoală datând din anul 1905, abandonată de gospodarii locului - Învăţământ rezidual la Rieni
Parcă nicicând vacanţa sărbătorilor de iarnă n-a fost mai neprietenoasă cu copiii de la Sudrigiu, comuna Rieni, autorităţile de acolo dispreţuindu-i şi pedepsindu-i cum nu se poate mai crunt.
- 15 Ianuarie 2019
- Citeste
Ou sont les neiges d΄antan? Unde-i neaua de-altădată? - Unde-i apa... de-altădată?
Unde-i apa... de-altădată în anul de graţie 2019? Unde-i neaua, din care să se prelingă sub sărutul soarelui apa miraculoasă care să ne sfinţească sau măcar să astâmpere eterna sete de frumos a poeţilor de altădată, dar mai ales, de acum?
- 07 Ianuarie 2019
- Citeste
Colind vetrei străbune a Maramureșului, în România Mică - Neuitare de Ţară, de tinda casei bătrâne
În casa românului e grădina Domnului, grăiește înțelepciunea cântecului nostru popular. Casa, sau „stătutul“, denumirea după care este cunoscută în lumea satului maramureșan, cuprinde în sufletul ei femeia, copiii și gospodăria țăranului. Cu precizarea că femeile aveau și au locul, la baza „stătământului”...
- 19 Decembrie 2018
- Citeste
Celebrând la Alba Iulia Centenarul României Mari 1918-2018 - Reconstituiri istorice
În ciuda unui frig năprasnic, oraşul s-a animat de la primele ore ale dimineţii. Câteva mii de oameni au pornit de la gara oraşului, pe Bulevardul Ferdinand, în Marşul Unirii, dedicat reunirii Basarabiei cu România.
- 04 Decembrie 2018
- Citeste
Celebrând la Alba Iulia Centenarul României Mari 1918-2018 - Ziua a început cu Marşul Unirii
Străvechiul Bălgrad ne-a întâmpinat în dimineaţa de 1 Decembrie cu un ger cum nu s-a mai pomenit de ani de zile. Parcă înadins a pus la încercare determinarea celor care s-au îndreptat de cu noapte spre oraşul unde, acum un secol, românii transilvăneni şi-au luat soarta în propriile mâini.
- 02 Decembrie 2018
- Citeste
Excursie tematică în locuri istorice din nord-vestul Patriei - Recuperarea memoriei
În cadrul programului „Centenarul Marii Uniri”, Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu”, Oradea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea și în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „General Traian Moșoiu” Bihor, am efectuat, împreuna cu un grup de 38 elevi însoțiți de profesori, excursia denumită „Recuperarea Memoriei”.
- 22 Octombrie 2018
- Citeste
Bihorenii la marea sărbătoare a Limbii Române la Chișinău
În urmă cu mai multe luni, președintele Academiei de Științe din Republica Moldova, domnul Gheorghe Duca, şi acad. Nicolae Dabija, liderul Mișcării Unioniste „Sfatul Țării-2”, ne-au invitat, împreună cu domnul prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea, să participăm la sărbătoarea Limbii Române la Chișinău.
- 15 Octombrie 2018
- Citeste
CN Samuil Vulcan Beiuş, la ceas aniversar - Vivat, crescat, floreat Alma Mater Beiusensis!
O binecunoscută cântare despre Maica Domnului m-a emoţionat până la lacrimi când am auzit-o intonată de preoţi şi călugări în mânăstirile Sfântului Munte Athos...
- 02 Octombrie 2018
- Citeste