Decizia Prefecturii Bihor de a ataca în contencios administrativ hotărârile Consiliului Local Oradea cu privire la taxa specială pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric al municipiului a determinat reacţii dure între primarul Ilie Bolojan şi prefectul Gavrilă Ghilea. Printr-o postare pe blogul personal, edilul şef al Oradiei îl acuza pe prefect că a comis un abuz şi că a acţionat politic, în timp ce prefectul de Bihor a precizat că acţiunea în instanţă a fost depusă abia după ce Primăria a ignorat observaţiile de nelegalitate ale juriştilor Prefecturii şi în urma depunerii a peste 2.000 de sesizări din partea orădenilor.
Controverse
Hora locală
- 03 Octombrie 2010
- Citeste
Una vorbim, alta fu(r)măm?! Majorări peste învoială la lucrări de mântuială
La începutul lunii iunie a.c., primarul Ilie Bolojan semna, din proprie iniţiativă, o dispoziţie prin care limita, în mod expres, la maximum 15% majorările prin acte adiţionale la contractele de lucrări executate pe bani publici, nemulţumit fiind de modul în care firmele vin cu note suplimentare pentru lucrări. Se pare, însă, că nu a fost vorba decât de un exerciţiu de imagine, deoarece, în cursul lunii august, a şi fost încheiat un act adiţional pentru strada Matei Corvin, care legifera o suplimentare cu 47% a sumei iniţiale de adjudecare.
- 30 Septembrie 2010
- Citeste
L.O.V.E. sau MOVE!
Defrişările masive începute în această vară în Oradea, micşorarea spaţiilor verzi, în detrimentul unor locuri de parcare, noile proiecte de amenajare pietonală a zonei centrale, au stârnit reacţia ecologiştilor orădeni, care au decis să declanşeze o campanie de salvare a Oradiei.
- 29 Septembrie 2010
- Citeste
„Polgarmesterul" Bolojan promite să ia măsuri
După incidentul de luni, primarul Ilie Bolojan a declarat, ieri, că va dispune demontarea acestor plăcuţe şi îi va sancţiona pe cei care le-au amplasat pe clădirile din Oradea
- 28 Septembrie 2010
- Citeste
Europarlamentarul Tokes suspină după un lider fascist?! "Teleki utca" - rezonanţa unui trecut antiromânesc şi antisemit
Pál Teleki, conte de Szék, a fost un personaj istoric controversat, chiar şi în patria sa, Ungaria. Descendent al familiei nobiliare ardelene Teleki, politicianul s-a născut la Budapesta pe 1 noiembrie 1879 şi a murit pe 3 aprilie 1941, sinucigându-se. A fost prim-ministru al Ungariei în perioada 1920-1921 şi între 1938-1941, ocupând în perioada interbelică şi alte funcţii de ministru. A făcut parte din delegaţia Ungariei la semnarea Dictatului de la Viena din 30 august 1940, prin care România a fost obligată sub ameninţarea ocupaţiei militare să cedeze importante teritorii naţionale.
- 28 Septembrie 2010
- Citeste
Ajunge o drujbă la un scuar cu tuia - Primarii vin şi pleacă. Arbuştii de ce să rămână?
În primăvara anului 2008, în plină campanie electorală, când la conducerea Primăriei Oradea se afla democrat-liberalul Mihai Groza, municipalitatea orădeană, în frunte cu Marcel Boloş, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, demara un proiect de reamenajare a Pieţei Unirii.
- 28 Septembrie 2010
- Citeste
Hora locală
- 26 Septembrie 2010
- Citeste
Asigurările sociale, între beneficii şi sacrificii (II)
Teoria şi practica economică ne arată că, pentru ieşirea dintr-o criză, cele mai adecvate măsuri ar fi: reducerea ratei dobânzii pentru sporirea volumului de credite şi a masei monetare, stimularea investiţiilor şi a producţiei de bunuri pentru crearea de noi locuri de muncă, dar şi orientarea cheltuielilor publice în special spre achiziţii de stat şi investiţii în întreprinderi publice.
- 24 Septembrie 2010
- Citeste
Asigurările sociale, între beneficiu şi sacrificiu (I)
Asigurările sociale sunt, în esenţă, un ajutor acordat de către stat celor lipsiţi de mijloace materiale necesare vieţii, din varii motive: pierderea locului de muncă, pierderea temporară a capacităţii de muncă în urma unor accidente de muncă sau boli profesionale, în caz de bătrâneţe fără susţinători, familii numeroase cu număr mare de copii etc.
- 23 Septembrie 2010
- Citeste