Ceea ce deosebeşte societăţile autentic democratice şi sănătoase de societăţile bolnave de mafionită este gradul de transparenţă. În orice societate sănătoasă, problemele de interes public sunt tratate "pe faţă", în faţa întregului public. Vectorii mafiei fug de transparenţă ca strigoii de lumină. De aici tot felul de dări de seamă asupra unor aspecte publice globale.
Controverse
Un Nobel cât China
Laureatul recent al premiului Nobel pentru Pace este Liu Xiaobo, aflat în detenţie politică în puşcăriile regimului de la Beijing. Dacă anul trecut juriul Nobel a vrut, prin desemnarea lui Barack Obama, mai degrabă o încurajare a politicilor pentru pace, acum gestul vine să protesteze faţă de un regim dictatorial, care, iată, supravieţuieşte, alături de altele, lumii democratice.
- 18 Octombrie 2010
- Citeste
Hora locală
- 17 Octombrie 2010
- Citeste
Nobelul românilor (II)
Aminteam ieri despre interviul cu public, de la Ateneul Român, „smuls" de filozoful Gabriel Liiceanu scriitoarei germane de origine română, Hertha Müller cu prilejul sale primei vizite, după obţinerea premiului Nobel pentru literatură, purtat în jurul a două concepte polare: compromis şi rezistenţă.
- 15 Octombrie 2010
- Citeste
Nobelul românilor (I)
Aflându-mă zilele trecute la Bucureşti, printre alte daraveri provinciale, nu puteam să nu beneficiez de prima vizită, după obţinerea premiului Nobel pentru literatură, a scriitoarei germane de origine română, Hertha Müller. Evenimentul a coincis, poate că nu din întâmplare, cu marcarea a 20 de ani de la surparea Zidului Berlinului, unificarea Germaniei, dar şi cu transformarea, tot în urmă cu 20 de ani, a Editurii Politice în Humanitasul, patronat de filozoful Gabriel Liiceanu.
- 14 Octombrie 2010
- Citeste
Oradea înainte şi după 12 octombrie 1944
Data de 12 octombrie are pentru istoria oraşului Oradea cel puţin două semnificaţii majore. Prima dintre acestea se referă la semnarea Declaraţiei de independenţă naţională a românilor de dincoace de Carpaţi la 12 octombrie 1918 în casa avocatului Aurel Lazăr, iar cea de-a doua face referire la momentul eliberării oraşului de sub ocupaţia armatelor regimului horthyst de la Budapesta şi a aliaţilor săi nazişti, eveniment petrecut la 12 octombrie 1944.
- 11 Octombrie 2010
- Citeste
Hora locală
- 10 Octombrie 2010
- Citeste
Partium non datur
Mai marele politruk camuflat în sutană, Laszlo Tokes, îşi continuă misiunea demnă de agenda agitatorului cu care era prevăzut la purtător agitatorul bolşevic de pe vremuri. Probabil simţind că intră într-o anumită uzură prin repetarea la nesfârşit a revendicărilor autonomiste privind Ţinutul Secuiesc, Laszlo s-a ridicat din şaua calului, a dus mâna la ochi, după care şi-a aţintit privirea spre un alt ţinut. E vorba de Partium (Bihor, Satu-Mare).
- 08 Octombrie 2010
- Citeste
Bordelul politic
Am în faţă cartea de amintiri a prof. Severineanu, primul profesor de chirurgie al ţării. Cartea începe cu descrierea ţării şi a condiţiilor de înfiinţare a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. Între altele figurează, cu portrete şi scurte creionări biografice, membrii Divanurilor ad-hoc, cei care au creat statul român modern şi l-au propulsat din Evul Mediu în modernitate.
- 05 Octombrie 2010
- Citeste
Directorul artistic al Ansamblului Artistic Profesionist „Crişana" răspunde acuzelor
În urmă cu câteva săptămâni, aproximativ 20 de persoane, conduse de Ciprian Toie, liderul Sindicatului Ansamblului Folcloric Crişana din cadrul Filarmonicii de Stat Oradea, depunea la Consiliul Judeţean un memoriu adresat preşedintelui Radu Ţîrle, cerând demiterea lui Leontin Ciucur. Directorul artistic al ansamblului a remis redacţiei noastre un punct de vedere în legătură cu acuzele care i se aduc, cu atât mai mult cu cât acest protest a avut loc în timp ce era plecat din localitate, în concediu.
- 05 Octombrie 2010
- Citeste