Afirmaţia "Poporul român s-a născut creştin" nu este gratuită, ea fiind generată de faptul că, spre deosebire de vecinii săi, care au adoptat religia creştină abia în sec. IX-X, pătrunderea creştinismului pe teritoriului vechii Dacii, încă înainte de apariţia organizării statale (sub Burebista) şi a stăpânirii romane, este atestată de săpăturile arheologice şi de documente ale cancelariei bizantine. În sec. IV, teritoriul fostei Dacii era sfera de influenţă a Bizanţului, iar odată cu "marea schismă" de la 1054 românii se integrează în creştinătatea orientală, devenind, astfel, primul popor romanic (latin) care aparţine acestei biserici şi unicul popor ortodox de limbă romanică.
Controverse
La Turnul Primăriei e plin podul de promisiuni
Deschiderea accesului în Turnul Primăriei a fost amânată până la sfârşitul anului, în condiţiile în care constructorul nu a fost în măsură să finalizeze la termen lucrările de reabilitare a acestui obiectiv turistic. Termenul din contract expiră astăzi, însă Administraţia Imobiliară Oradea i-a acordat firmei executante încă 35 de zile pentru a se achita de obligaţia asumată. În plus, constructorul se va alege şi cu o suplimentare a valorii iniţiale a contractului.
- 24 Noiembrie 2010
- Citeste
(Steto)scopul scuză mijloacele: Regulamentul cabinetelor medicale şcolare face zile negre halatelor albe
Cabinetele medicale şcolare stau pe un butoi de pulbere. Regulamentul de funcţionare propus de municipalitatea orădeană prin Administraţia Socială Comunitară Oradea reprezintă o veritabilă feudalizare a raporturilor dintre medici, asistenţi medicali şi funcţionărimea din administraţia locală. Corpul medical acuză că prin viitorul regulament li se încalcă statutul profesional, li se încalcă drepturi fundamentale precum cel la liberă exprimare, iar unele paragrafe stârnesc ilaritate prin faptul că un funcţionar public va trebui să se pronunţe asupra unor manifestări ştiinţifice medicale. În plus, Regulamentul va institui o veritabilă legare de glie a corpului medical, în sensul că orice părăsire neanunţată a cabinetului şcolar va fi considerată abatere disciplinară, chiar dacă, spre exemplu, medicul deserveşte două sau trei cabinete şcolare. De cealaltă parte primarul Ilie Bolojan transmite: gata cu boieria!
- 23 Noiembrie 2010
- Citeste
Orgoliile politicienilor în talerele justiţiei: Fluierături a pagubă prin sala paşilor pierduţi
Mâine, 24 noiembrie, la Curtea de Apel, se va judeca recursul formulat de Primăria municipiului Oradea împotriva deciziei Tribunalului Bihor cu privire la anularea taxei de grădiniţă. Tot mâine se judecă şi recursul cu privire la anularea taxei de ordine publică, urmând ca în 30 noiembrie să aibă loc prima înfăţişare în procesul privind taxa specială pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric al municipiului.
- 22 Noiembrie 2010
- Citeste
Turciţii
Răpăie şi pârâie tobele. Închipuiţi-vă o formaţie de toboşari bătând cacofonic din beţe, urmată de coloane de soldaţi desculţi, în izmene rupte în fund, în maieuri jegoase, cu părul vâlvoi, plin de pleavă, cu puşcoace de soc ţinute băţos pe umeri.
- 22 Noiembrie 2010
- Citeste
Hora locală
- 21 Noiembrie 2010
- Citeste
Laşitatea poporului în cârca poetului
Moartea recentă al lui Adrian Păunescu prelungeşte multe controverse din timpul vieţii sale, neaducând decât puţine noutăţi. Pentru că polemica vizând personalitatea sa el a dus-o în timpul vieţii, ce survine acum după moartea sa e în bună parte repetitiv. Cât priveşte opera sa e greu de presupus ce va rămâne în conştiinţa publicului şi ce va trece în eclipsă. Gustul publicului poate fi ciudat, din Caragiale au rămas piesele de teatru mult facile nuvelisticii sale profunde. Pentru aste e nevoie de timp.
- 17 Noiembrie 2010
- Citeste
O eroare scump plătită
De ce Republica Moldova şi nu Basarabia? Numele vechi, istoric al acestui ţinut, dat încă din Evul Mediu şi dăinuind de sute de ani, era cunoscut şi pe plan internaţional, din moment ce până şi Pactul Ribbentrop-Molotov se referea la Basarabia, şi nu la Republica Moldova...
- 16 Noiembrie 2010
- Citeste
Asumarea răspunderii până-n pânzele albe
Guvernul şi coaliţia care-l susţine merg până în pânzele albe cu asumarea răspunderii pentru Legea Educaţiei şi, sub presiunea timpului, vor patenta acest procedeu şi pentru alte legi esenţiale, lăsând opoziţiei doar alternativele ingrate ale neputinţei sau anemierii în moţiuni de cenzură.
- 15 Noiembrie 2010
- Citeste
Garda de Mediu pune poluatorii la plată
În 2010, Anul biodiversităţii, o tematică importantă a campaniilor de mediu a constituit-o protecţia apelor subterane. În acest sens, au fost desfăşurate mai multe acţiuni care s-au soldat însă cu o concluzie nefericită: poluarea apelor subterane este încă la ordinea zilei. La o astfel de concluzie au ajuns şi comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Judeţean Bihor.
- 14 Noiembrie 2010
- Citeste